<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik smugles vestlig teknologi til russiske droner

Komplekse forsyningskjeder og intrikate smuglernettverk langt utenfor Russlands grenser. Slik greier Russlands å produsere sin mest avanserte drone.

Publisert 21. des. 2022 kl. 09.23
Oppdatert 21. des. 2022 klokken 09.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 431 ord
PUTINS RUSSLAND: Produserer sin mest teknologiske UAV (drone), Orlan 10 sanksjoner til tross. Dronen er spesielt viktig når Russland skal beregne artilleriild mot Ukrainske styrker. FOTO: Pixbay/montasje/Erik Hattrem

Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI) har, sammen med nyhetsbyrået Reuters og det uavhengige russiske gravenettstedet iStories, avdekket hvordan Russland skaffer til veie viktige, vestlige teknologiske komponenter til sin Orlan 10-drone.

Sanksjoner og embargoer fra vesten har ikke hindret Russland og Putin i å slå kloen i vestlig teknologi. Det fremgår i en rapport RUSI, Reuters og iStories har publisert.

Det er Special Technology Center Limited Liability Company (STC) i St Petersburg som produserer Orlan 10. Selskaper i produsentens sfære har siden februar 2022 drastisk økt importen av viktige vestlige komponenter.

ORLAN 10: Dette propagandabildet fra det russiske forsvardepartementets presseavdeling, viser en russisk tjenestegjørende klargjøre en Orlan 10 UAV. FOTO: NTB

Globalt nettverk

Importen vil mest sannsynlig gjøre det mulig for Russland å utvide produksjonen av sin mest virkningsfulle UAV-plattform. Dronen er spesielt viktig når Russland skal beregne artilleriild mot Ukrainske styrker.

Ved å presentere og oppsummere en hel rekke tolldata, rettsdokumenter, dokumenter fra russiske firmaregistre og en rekke andre åpne kilder, har RUSI sannsynliggjort at det er SMT-iLogic som skaffer til veie vestlig teknologi for STC. Sistnevnte ble allerede i desember 2016 sanksjonert av USA for støtte til innblanding i den amerikanske valgkampen samme år.

Delene blir sendt til Russland via distributører i USA, Europa, Kina, Sør-Korea og Hong Kong. I flere tilfeller er det mye som tyder på at eksportforetakene drives av russiske statsborgere bosatt i utlandet og med svært lav offentlig profil.

ORLAN-KOMPONENTER: Dette udaterte bildet fra «the Centre for Defence Reforms» i Ukraina viser et kretskort for datakommunikasjon og video fra en Orlan 10. Mikrobrikker på kortet stammer fra de amerikanske produsentene Gumstix og Xilinx. FOTO: NTB

Ved ett tilfelle sendte et amerikansk selskap, eid av Igor Kazhdan, store mengder komponenter underlagt eksportkontroll til SMT-iLogic og et annet St Petersburg-selskap. Eksporten av komponentene var i strid med amerikanske eksportsanksjoner overfor Russland. Kazhdan har både russisk og amerikansk statsborgerskap.

Slik kan det stoppes

Noen av de største leveransene til SMT-iLogic har kommet via selskaper i Hong Kong. Selskaper med en historie som leverandør av militært utstyr til diktaturet i Kina.

SPESIFIKASJONER: Dette diagrammet viser spesifikasjonene til Orlan-10 UAV og inkluderer flere  sensorsytem og kapasiteter. FOTO: NTB

Rapporten tar også for seg hvordan vesten kan gripe sterkere inn for å stanse den ulovlige handelen med viktig teknologi til Russland.

Det blir foreslått at både myndigheter og ikke-statlige aktører, øker sin evne til å samle, analysere og håndtere informasjon fra åpne kilder. Dette gjennom investeringer i datalagring og prosessering. Kunstig intelligens vil være et godt verktøy innen eksportkontroll og håndhevelse av sanksjoner. KI kan opprette grafdatabaser som viser historiske handelsforhold, enhetsoppløsning, tekstuthenting, maskinoversettelse og geolokalisering.