<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Reuters: Iran trosser Vesten – selger droner til Russland

Iran har lovet å selge Russland missiler og flere droner, opplyser diplomatiske kilder til Reuters. Landene har til nå nektet for et våpensamarbeid.

Publisert 18. okt. 2022 kl. 18.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord
Her en drone nært et fly. Dreamstime

– Russerne har bedt Iran om flere droner, samt iranske ballistiske missiler av typen Fateh og Zolfaghar, sier en iransk diplomat til nyhetsbyrået.

Ifølge Reuters ble det inngått en avtale om våpensalg 6. oktober, da Irans første visepresident Mohammad Mokhber og flere høytstående tjenestemenn besøkte Moskva. Også en østeuropeisk diplomat opplyste dette til nyhetsbyrået.

Den iranske diplomaten avviste overfor Reuters at slike overføringer bryter med en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd fra 2015, noe vestlige diplomater har hevdet.

– Vil bli levert snart

– Hvor og hvordan våpnene blir brukt, er ikke selgerens problem. Vi tar ikke side i Ukraina-krigen, slik Vesten gjør. Vi ønsker en slutt på krisen gjennom diplomatiske midler, sier diplomaten.

Ifølge diplomaten ønsket Russland å kjøpe hundrevis av missiler, men at Iran i første omgang kun kan sende noen hundre.

– Jeg kan ikke gi deg det nøyaktige tidspunktet, men de vil bli levert snart, i to til tre omganger, sier diplomaten til Reuters.

Ukrainske myndigheter har rapportert om en rekke russiske angrep med iranskproduserte Shahed-136-droner mot byer i landet de siste ukene. Iran har nektet for å ha levert droner til Russland.

Kreml: Har ikke informasjon om iranske droner

På spørsmål om Russland hadde brukt iranske droner i Ukraina-krigen, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov tirsdag at russiske myndigheter ikke hadde noen informasjon om bruken av dem.

Mandag truet USA med at de vil innføre sanksjoner mot selskaper og land tilknyttet Irans droneprogram. Amerikansk etterretning konkluderte samme dag med at iranske droner hadde blitt brukt i angrep mot ukrainske byer.

– Myndighetene i Teheran lyver når de sier at iranske droner ikke brukes av Russland i Ukraina, sa Karine Jean-Pierre, talsperson for Det hvite hus.

Flere EU-land har tatt til orde for å innføre sanksjoner mot Iran også på grunn av leveransene av droner til Russland. EU har allerede innført sanksjoner mot iranske myndighetene som følge av den brutale volden mot demonstranter de siste ukene.

(NTB)