<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Taliban forbyr kvinner å ta universitetsutdannelse

Jenter og kvinner i Afghanistan nektes heretter å studere ved universiteter, opplyser Taliban-myndighetene i landet.

Publisert 20. des. 2022 kl. 18.30
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 184 ord
Forbudet mot å ta høyere utdanning kommer mindre enn tre måneder etter at tusenvis av jenter og kvinner fikk lov å ta eksamen på en rekke universiteter over hele landet. NTB

Forbudet gjelder alle studier ved alle landets universiteter, ifølge en kunngjøring fra utdanningsdepartementet tirsdag.

Ordren gis i et brev som er sendt til alle offentlige og private universiteter i Afghanistan.

«Dere er alle herved informert om å innføre den nevnte ordren om å avbryte kvinners utdanning inntil videre» står det i brevet, som er undertegnet av ministeren for høyere utdanning, Neda Mohammad Nadeem.

Forbudet mot å ta høyere utdanning kommer mindre enn tre måneder etter at tusenvis av jenter og kvinner fikk lov å ta eksamen på en rekke universiteter over hele landet. Mange av dem har hatt som mål å bli ingeniører eller leger.

Etter at Taliban overtok makten i landet i fjor sommer, har de nye myndighetene kraftig innskrenket afghanske jenter og kvinners mulighet til å skaffe seg utdannelse.

Jenter får ikke lenger gå på videregående skole, de får kun gå på skolen til og med sjette klasse.

Like etter maktovertakelsen i landet i august i fjor ble landets universitetet pålagt å innføre kjønnsdelte klasserom og innganger. Kvinner kunne bare undervises av kvinnelige lærere eller til nød eldre menn.

Tirsdagens kunngjøring ventes å bli møtt med sterk internasjonal kritikk.

(NTB)