<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krever mer åpenhet om kunstig intelligens

FNs menneskerettighetsråd ber om mer åpenhet om risikoene ved kunstig intelligens (AI), og at dataene som samles inn av AI, skal brukes på en ansvarlig måte.

Publisert 15. juli 2023 kl. 09.28
Oppdatert 15. juli 2023 klokken 09.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 448 ord
VIL HA ÅPENHET: Teknologien bak ChatGPT og andre AI-applikasjoner må komme menneskeheten til gode, mener FN som denne uken samlet 3.000 eksperter til konferanse i Genève Foto: Dreamstime

Etter at AI-teknologien gjorde seg for alvor kjent med lanseringen av den populære språkroboten ChatGPT i fjor høst, har verdenssamfunnet forsøkt å enes om hvordan man skal regulere slik programvare og sikre at teknologien ikke setter menneskeheten i fare.

Under sin første debatt om AI vedtok FNs øverste rettighetsorgan fredag en resolusjon som ber om mer åpenhet om bruken av AI og beslutninger tatt med hjelp fra teknologien.

I tillegg vektla FNs menneskerettighetsråd at det tas hensyn til «menneskerettighetsrisikoer som oppstår fra disse teknologiene».

Rådet krever også at bruken av data i AI-systemer skal være i tråd med folkeretten. Resolusjonen, som ble lagt fram av Østerrike, Brasil, Danmark, Marokko, Singapore og Sør-Korea, ble vedtatt ved konsensus i rådet, som består av 47 land.

Kina og India var de eneste medlemslandene som hadde innvendinger mot resolusjonen, og Kinas representant sa i rådet at resolusjonen inneholdt noe «kontroversielt innhold».

Musks nye AI-prosjekt skal få Twitter-opplæring

VIL BRUKE ÅPNE MELDINGER: Elon Musk, her under en messe i Paris i forrige måned, varslet denne uken oppstart av xAI, et selskap som skal utvikle kunstig intelligens i konkurranse med eksisterende aktører. Foto: Bloomberg

Oppfordringene fra FN kommer samtidig som at Elon Musk har kunngjort at hans nye AI-selskap xAI skal bruke åpent tilgjengelige meldinger fra Twitter som opptrening for programvaren bak AI-modellene.

Musk, som eier Twitter og er sjef for bilprodusenten Tesla, sa på et arrangement på Twitter Spaces fredag at selskapene hans skal dra gjensidig nytte fra utviklingsarbeidet og at AI-selskapet kan bidra med fortgang til Teslas arbeid med selvkjørende biler.

Musk har tidligere kritisert andre AI-selskaper for å utvikle teknologi som han mener ikke tar høyde for eventuelle farer, som kunstig intelligens kan medføre for menneskeheten.

Han gjentok fredag det han sa onsdag da han kunngjorde opprettelsen av xAi at hans AI-satsing har til hensikt å «øke forståelsen av universet». Han mener det er viktig å etablere et alternativ til Google, som står bak AI-tjenesten Bard, og Microsoft-støttede OpenAI, som står bak ChatGPT, og utvikle en intelligens som kan løse problemer på samme måte som mennesker gjør det.

Musk anklaget samtidig alle AI-selskaper for å ha trent opp sine språkmodeller ved å bruke Twitter-data som han mener de har benyttet på ulovlig vis.

Musk har kjempet for reguleringer innen AI-industrien. Han sa fredag at han ønsker møter med Det hvite hus. Nylig møtte han embetsfolk på regjeringsnivå i Kina der han diskuterte AI-reguleringer.

(NTB)