<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Et betydningsfullt vedtak for Norge og verden

Skal vi klare å løse de enorme utfordringene vi står overfor, må staten være en minst like ambisiøs eier som private eiere og investorer, skriver næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Publisert 23. feb. 2023 kl. 14.35
Oppdatert 23. feb. 2023 klokken 14.36
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 607 ord
FLERE BUNNLINJER: Som aktiv eier forventer vi at selskaper der vi er eier, jobber for den triple bunnlinjen og balanserer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold, skriver Jan Christian Vestre. Foto: NTB

Hvordan skal bedriften din passe inn i et samfunn der vi tar vare på sårbar natur, har kontroll på utslippene og der du samtidig skaper verdier for aksjonærene dine? Og hvordan skal du møte fremtidige krav samtidig som du styrker bedriftens konkurransekraft?

Dette er noen av de viktigste spørsmålene ansvarlige bedriftseiere og investorer stiller seg i dag. Betydelige kapitalforvaltere, både i og utenfor Norge, plasserer pengene i bedrifter som enten allerede er på vei mot nullutslippssamfunnet, eller har en troverdig, vitenskapsbasert plan for å klare det innen en gitt tid.

Også staten som eier skal fortsette å stille disse viktige spørsmålene – og vi forventer gode svar.

Vår tilnærming til statlig eierskap er, i motsetning til den forrige regjeringen, grunnleggende pragmatisk

I dag eier den norske stat, enten alene eller sammen med andre, mange av landets viktigste selskaper. Staten som eier har med andre ord enorme muligheter til å utgjøre en forskjell. Vi må være minst like ambisiøse som private investorer og eiere. Det kommer tydelig frem i den nye eierskapsmeldingen:

  • Bærekraft er tydeliggjort i statens mål som eier. Vi er opptatt av at selskapene har god måloppnåelse og forblir konkurransedyktig over tid ved å balansere økonomiske, sosiale og miljømessige forhold.
  • Vi er det første landet i verden som forventer at selskaper med statlig eierandel skal ha vitenskapsbaserte klimamål i tråd med Parisavtalen der dette er tilgjengelig.
  • Vi forventer at alle selskaper hvor staten er eier skal være ledende i arbeidet med ansvarlig virksomhet. FNs bærekraftsmål skal integreres i selskapets strategier og daglig drift.
  • Vår tilnærming til statlig eierskap er, i motsetning til den forrige regjeringen, grunnleggende pragmatisk. De ville redusere eierskapet, uansett. Vi mener at statlig eierskap skal vurderes i lys av om det er det beste tiltaket for å nå samfunnsmessige mål, eller om andre tiltak treffer bedre. Det kan derfor være aktuelt å både øke og redusere det statlige eierskapet etter hva som vurderes å være av strategisk betydning for Norge. Et slikt handlingsrom mener vi er viktig å ha, ikke minst i den urolige tiden vi lever i.

Samtidig er vi klare på at privat eierskap fortsatt skal være hovedregelen i norsk næringsliv. Vi ønsker å mobilisere mest mulig privat kapital, investeringsvilje og entreprenørskap.

Hovedlinjene i eierskapspolitikken ligger fast. Den nye meldingen og vektleggingen av aktivt eierskap handler ikke om at staten skal gå inn og være en detaljkontrollerende eier. Det handler imidlertid om at staten tar den rollen vi kan og bør ta innenfor ansvars- og rollefordelingen som er definert i aksjeloven. Vi endrer ikke på den! Men som aktiv eier forventer vi at selskap der vi er eier, jobber for den triple bunnlinjen og balanserer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold. Det mener vi bidrar til konkurransedyktige selskaper nå, og i fremtiden.

Det finnes ingen mirakelkur som kan ta oss ut av klima- og naturkrisen. Dessverre. Det er ingen enkeltoppfinnelse eller kjapp vending som kan løse de store utfordringene vi står overfor. Men mange små steg – innen innovasjon, teknologi, arbeidsmetoder, forretningsmodeller og tenkemåter – vil ta oss i riktig retning. Også selskaper med statlig eierandel må tilpasse seg dette for å forbli konkurransedyktige, og staten som eier bidrar gjennom den nye eierskapsmeldingen til dette.

Staten skal være en aktiv, ansvarlig og langsiktig eier som bidrar til selskapenes lønnsomhet og utvikling. Eierskapsmeldingen viser hvordan statens eierskap kan bidra til avkastning og god måloppnåelse, samtidig som selskapene driver ansvarlig og bidrar til å akselerere det grønne skiftet. Med denne Eierskapsmeldingen settes en tydelig retning for det statlige eierskapet.

Det Stortinget vedtar i dag, med bred politisk oppslutning, er vi derfor glade for og stolte av. Dette vil ha stor betydning for Norge, og for resten av verden.

Jan Christian Vestre

Næringsminister (Ap)