<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Joda, det er et høyresug

Publisert 13. apr. 2023 kl. 20.00
Oppdatert 16. apr. 2023 klokken 08.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 460 ord
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 14. april 2023.


Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hevder det ikke er et høyresug i Norge nå.

Det sier han samtidig som Senterpartiet har en oppslutning på 5,8 prosent, og der har partiet ligget lenge.

«Det er ikke noe sug etter enda mer markedsliberalisme i kraftpolitikken, enda mer sentralisering, enda mer makt til EU eller å svekke norsk matproduksjon. Det er bare at Høyre nå er i opposisjon til alt og har fått et løft av det. Men det skal vi klare å snu», sier Vedum.

Et sug etter mer Ap/Sp-politikk er det i hvert fall ikke. På en meningsmåling fra Opinion får Ap nå en oppslutning på 16,9 prosent, og det beste som kan sies om det, er at Ap på forrige måling bare hadde en oppslutning på skrekkelige 15,5 prosent. Og Sp altså 5,8 prosent.

Faktum er at Ap nå nærmer seg FrP. Etter en oppgang til 14,8 prosent for FrP, skiller det bare 2,1 prosentpoeng.

Vi antar at det er til å grine av for Ap-ledelsen, men partisekretær Kjersti Stenseng sier bare at «framgangen er motiverende for hele laget, men vi har samtidig en stor jobb med å øke oppslutningen frem mot valget».

Ja, når Høyre er dobbelt så stort som Ap, er det mye å gjøre. Og Høyre og FrP har nå flertall alene, hvis det hadde vært stortingsvalg.

Det ser faktisk ut som det er et høyresug.

Interessant er det også at SV ikke har fått noe ut av at Kirsti Bergstø er blitt partileder. Oppslutningen om SV er på 6,8 prosent, og det er en nedgang på 1,1 prosentpoeng. Nå er SV plutselig på størrelse med Rødt.

Både KrF og MDG er under sperregrensen, mens Venstre såvidt er over.

Det er lenge siden det har vært et så svakt sug etter rødgrønn politikk.

Folks interesse dreier seg mer mot økonomi, skatter og avgifter, samt helse, mens klima prioriteres ned.

Frem mot kommunevalget i høst, og kanskje frem til valget i 2025, vil matvareprisene fortsatt være høye og stigende, strømprisen vil være høy og bensinprisen vil trolig også være høy (over 20 kroner per liter). På toppen av dette skal renten kraftig opp, med minst 0,5 prosentpoeng, og nå vil folk merke det. De fleste husholdninger sparte en del penger under covid-krisen i 2020 og 2021, men snart er det meste brukt opp. Nå spares det lite.

Og har man kjøpt billetter for å reise til utlandet, får nok mange sjokk av hvor svak kronekursen er blitt (ned 20 prosent på ett år).

Likevel sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum at det ikke er et høyresug for tiden.

Det er freidig eller sløvt. Sp ligger svært dårlig an, og skal dyre matvarer dyttes på oss (mer importvern), kan Sp ende under sperregrensen. Sug her og sug der.