<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Du kan jo bare selge litt, da»

SV ønsker å være et parti for arbeiderne. Med slike utsagn faller det hele i fisk, skriver Sebastian Øyrehagen (V).

Publisert 12. juni 2023 kl. 16.53
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 759 ord
INNOVATØRENE TAS: Regjeringspartiene og SV, her ved Kari Elisabeth Kaski, er mer opptatt av å hente inn skatt og ta knekken på gründernes innovasjonsiver enn å tilrettelegge for ny virksomhet, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB

I 2060 estimeres det store budsjettunderskudd, med mindre det kuttes kraftig i eldreomsorgen og helsesektoren, ifølge Statistisk sentralbyrå. Innen 2030 må det investeres gigantiske beløp for å få bukt med klimakrisen. Vi er avhengig av innovative løsninger. Skal vi ta vare på velferdsstaten, trenger vi nye inntektskilder. Det virker ikke å være så viktig for hverken regjeringen eller deres partner, SV. De er nemlig mer opptatt av å hente inn skatt på arbeidende kapital og ta knekken på gründernes innovasjonsiver.

Oppstartsbedrifter er mer enn bare saccosekker, innovasjon og matcha latte. De er formidable nettverksbyggere, og nå snakkes det om en egen gründerlobby for Oppstarts-Norge. Det kommer regjeringen til å merke. Blant de mest engasjerende temaene finner du formuesskatten. Og det med god grunn.

Alt de har av verdier, kastes inn i et veddemål om selskapets overlevelse. Da er det trist at det virker som om regjeringen vedder mot dem

Siden regjeringsskiftet i 2021 har næringslivet opplevd et stadig økende skattetrykk. Det begynte med at det var vanlige folks tur. Det endte med at de rike skal tas. Men det er ikke de rike som tas. Det er innovatørene, skaperne og visjonærene. Det er de som ser samfunnsproblemer og løser dem. Mange av disse drives etter å gjøre verden til et bedre sted. Det er disse som nå får skattepisken.

Sebastian Øyrehagen. Foto: Enok Mørch Grova

Det skurrer når gründerne møter formuesskatt på verdier som ikke er realisert. Jeg er i kontakt med gründere hver dag og hører deres historier. De er ikke rike. Noen tar opp ekstra lån på leiligheten for å holde bedriften flytende. Andre har solgt og velger heller å leie. Alt de har av verdier, kastes inn i et veddemål om selskapets overlevelse. Da er det trist at det virker som om regjeringen vedder mot dem. At et selskap blir verdivurdert til 50 millioner kroner, betyr ikke at eieren av selskapet får 50 millioner i lomma. Sånn sett virker regjeringen å ha et merkelig syn på norske oppstartsbedrifters hverdag.

«De kan jo bare selge litt av selskapet», sa SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, på NRK under Debatten 20. april. Dessverre er det ikke sånn det fungerer. SV ønsker å være et parti for arbeiderne. Med slike utsagn faller det hele i fisk. Den bufferen selskapene trenger til en regnværsdag, for å unngå permitteringer, nedbemanninger og nettopp beskytte de ansatte, spises opp av en skatt som i beste fall er fremskutt.

Og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), han smiler pent og hyller gründerne. Men under bordet sparker han dem knallhardt i leggen

Heldigvis er det noe som skjer nå. Oppstarts-Norge er i ferd med å samle seg. Aktører som Mesh, TheFactory og Startuplab spytter inn kapital som et ledd i å utforske mulighetene for å kunne ivareta gründernes interesser i en egen gründerlobby. Det trengs, for slik det er nå, ønsker ikke regjeringen å lytte. Målet med det hele er å bli bedre koordinert, og viljen virker å være der. Om dette er noe som vil bli en suksess, gjenstår å se. Jeg mener fortsatt at dette er en posisjon Abelia i større grad burde tatt, men meg om det.

Nå virker det som om én av de to regjeringskameratene har innsett at regjeringens næringspolitikk skader mer enn den skaper. Senterpartiet vedtok på sitt landsmøte å redusere det samlede skatte- og avgiftsnivået for norsk næringsliv. Det er bra. I tillegg vil de øke bunnfradraget i formuesskatten. Det er også bra. Men vedtak til tross, fremstår ikke den rødgrønne regjeringen som tilhengere av nyskaping.

Regjeringspartiene og deres partner SV må realitetsorientere seg. Om ikke regjeringen evner å satse på de skarpe hodene, vil Norge sakke akterut. Abelia roper for døve ører at omstillingen i norsk næring går for tregt. Gründerne fortviler over uholdbare rammebetingelser. Dette er ikke noe som kun rammer Oslo. Om ikke regjeringen ser alvoret, vil arbeidsplasser i distriktet også gå tapt. For ja, det finnes faktisk innovasjon der også! Se til Rocketfarm i Sogndal. Se til Nofence i Batnfjordsøra.

Men dette er ikke så viktig. Landbruksminister Sandra Borch og Senterpartiet er mer opptatt av å stimulere til økt kjøttforbruk. Og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), han smiler pent og hyller gründerne. Men under bordet sparker han dem knallhardt i leggen.

Sebastian Øyrehagen

Styremedlem i Oslo Venstre