<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gratisbuss lastet med gjeld

Selv om Stavanger kommune har milliarder av kroner i gjeld, velger politikerne å bruke 200 millioner på gratisbuss til innbyggerne. Det reagerer professor emeritus Harald N. Røstvik på.

Publisert 20. juli 2023 kl. 18.59
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 715 ord
DET ER GRATIS: Politikerne i Stavanger skal bruke 200 millioner kroner så kommunens innbyggere kan kjøre buss uten å betale. Inntektstapet til busselskapet Kolumbus skal dekkes av offentlige budsjetter. Foto: Tommy Ellingsen

Ansvarlig redaktør Trygve Hegnars utmerkede leder, Politikere med for mye penger, stiller betimelige spørsmål ved å bruke 200 millioner kroner på gratis buss, båt og tog for Stavangers registrerte innbyggere.

Det Hegnar ikke går inn på, men som noen med tiden bør se på, er hvorfor Ap-ordfører Kari Nessa Nordtun, som har frontet valgstuntet, tillater seg å undervurdere velgere, lyttere, seere og leseres dømmekraft når det gjelder kommunens ekstremt gjeldstyngede økonomi.

Siden valgstuntet ble lansert i beste sendetid på NRK Debatten, har ordføreren og hennes samarbeidende posisjonspartier gitt inntrykk av at kommunen er rik og at det nå går så det griner. De har selvfølgelig rett i at skatteinngangen er god med så mange olje-, gass- og tilhørende leverandørselskaper i kommunen.

De får godt betalt og betaler sine medarbeidere godt, takket være skyhøy dollarkurs og høye gasspriser på grunn av krig i Europa.

Ordføreren har også rett i at kommunen går med et regnskapsmessig årlig overskudd. Det er bra, men det kan være midlertidig. Og alle andre får nå råd om å nedbetale gjeld.

Har kommunen gjeld, vil noen nå spørre.

Fakta er at Stavanger kommune har havnet i en ikke-bærekraftig gjeldsspiral. Handlings- og økonomiplanen 2023–2026 viser at kommunens gjeld innen årsskiftet vil ligge på 12,6 milliarder kroner, inklusiv startlån.

I år blir låneopptaket ytterligere 1,5 milliarder, men bare 546 millioner tilbakebetales. Det samme er planen for neste år osv. Netto årlig gjeldsøkning er altså nesten én milliard, og slik har det vært de siste årene.

Ved utgangen av 2025 vil gjelden være 13,7 milliarder kroner.

Gjeldsgraden, som er forholdet mellom brutto lånegjeld og driftsinntekter, vil da være 113 prosent inklusive startlån, 83 prosent ekslusiv startlån.

Målet og smertegrensen er satt til 60 prosent uten startlån.

Man opptar altså fremdeles netto lån på nesten én milliard i året. Lån finansierer det kommunen skal drive med, og så skryter man av at man går med noen hundre millioner i regnskapsmessig årlig overskudd.

Kommunedirektør Per Kristian Vareide har uttrykt bekymring for gjeldsveksten og for et årlig investeringsbudsjett som er doblet fra én milliard årlig til to i løpet av de syv årene han har vært ansatt.

«Er det bærekraftig», spurte Vareide i et kommunestyremøte i oktober 2022, da Handlings- og økonomiplanen for perioden 2023 til 2026 ble lagt frem.

«Ja», svarte Ap-ledelsens Øyvind Jacobsen.

«Nei, sier jeg. Vel, vi får møtes om ti år og se», repliserte Vareide tilbake til den folkevalgte lokalpolitikeren.

Han varslet tøffere tider med høyere renter, høyere priser på alt, kostbare klimautfordringer og krig.

Det er innbyggerne i Stavanger kommune som får merke dette på sikt når voksende helse- og omsorgstjenester skal finansieres, enten med mer lån eller med økte skatter og avgifter.

Stavanger kommune er ikke rik og går ikke godt, slik politikerne som styrer prøver å gi inntrykk av i et valgår.

Stavanger er blitt en til dels uansvarlig gjeldsslave. Riktignok startet denne gjeldsspiralen mens Høyre styrte i byen i 24 år, men den nåværende Ap-ledede koalisjonen har sluppet alle hemninger og stormet til banken.

KRITISK TIL ØKENDE GJELD: Professor emeritus Harald N. Røstvik mener Stavanger kommune bør prioritere å nedbetale sin milliardgjeld i stedet for å sponse gratis kollektivtrafikk. Foto: Anne Lise Nordheim

Det har vært advart mot denne gjeldsspiralen i årevis, men motforestillinger feies vekk. Da jeg første gang skrev om dette i 2006, satt Ole Hetland som rådmann (nå heter det kommunedirektør). Den gang passerte gjelden 2,5 milliarder kroner, og jeg hadde analysert en kommende trend som ville føre til sterkt voksende gjeld og økt sårbarhet. Det igjen, ville på sikt resultere i bunnløs gjeld.

Hetland repliserte over en helside i Rogalands Avis med spørsmål om jeg var «bunnløst uvitende». Jeg måtte da forstå, skrev han, at dette bare var forbigående og at de allerede året etter hadde som plan å redusere gjelden fra 2,5 milliarder.

Slik gikk det ikke.

Daværende Høyre-ledelse overleverte i 2019 en gjeld med forpliktelser på vei mot ni milliarder kroner. Med dagens Ap-styrte kommune har man fortsatt i den tradisjonen. Det er ikke imponerende, men dypt urovekkende.

Harald N. Røstvik

Professor emeritus i bærekraftig byplanlegging, Universitet i Stavanger