<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Har tatt forholdet til et nytt nivå

USA og India har tatt samarbeidet til et nytt nivå på tvers av alle politikkområder, hevder USAs handelstsar Katherine Tai.

Publisert 28. aug. 2023 kl. 10.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 500 ord
NÆRT FORHOLD: USAs president Joe Biden og Indias statsminister Narendra Modi har fått et stadig nærmere forhold i deres søken etter i å begrense Kinas innflytelse.  Foto: Bloomberg

USA har lenge sett et stort potensial i handelsforholdet til India, men har aldri klart å finne ut hvordan de skal utnytte det, sier USAs handelsrepresentant Katherine Tai til CNBC.

– Så mange av mine forgjengere har opplevd ganske mye frustrasjon i arbeidet med dette forholdet, og det var ikke på grunn av mangel på ønske eller forsøk, sier Tai.

MEKTIG: USAs handelsrepresentant Katherine Tai blir ofte referert til som handelstsar av amerikanske medier. Foto: Bloomberg

– Nye høyder

I dag er forholdet mellom de to nasjonene tettere enn noen gang tidligere, men det jobbes likevel kontinuerlig for at forholdet kan styrkes ytterligere. 

– Vi streber etter å ha stadig overgå oss selv. Ikke bare for å løse langvarige spenninger fra fortiden, men nå for å finne ut hvor synergien mellom økonomiene våre er og hvordan vi kan utfylle hverandres styrker for å bygge for fremtiden, sier Tai.

I juni ble blant annet landene enige om å avslutte WTO-feider om visse amerikanske produkter, som valnøtter og epler. Avgjørelsen kom under den indiske statsministeren Narendra Modis offisielle besøk hos USAs president Joe Biden.

– Mange av disse tollsatsene har vært ventende i årevis, og vi er blitt enige om å begrave stridsøksen vedrørende disse, sier Tai og legger til:

– Det er absolutt sant at dette forholdet i dag er blitt løftet til nye høyder.

Da Modi og Biden møttes i juni uttrykte den indiske statsministeren et ønske om å bli anerkjent som et land designert under USAs Handelsavtaleloven, og på den måten styrke integrasjonen av begge økonomiene og fremme handel og investeringer mellom de to landene. 

It's complicated

Det er likevel ikke snakk om en frihandelsavtale ennå. Ifølge Tai kan en tradisjonell frihandelsavtale være enormt kraftig for å oppnå visse mål, spesielt når det kommer til liberalisering av handel, har den også sine kostnader. 

Ifølge handelsrepresentanten ser India og USA på hvordan de kan tilpasse en tradisjonell og altomfattende liberaliseringsmodell til en hvor de kan være mer strategiske i hva som er med i en eventuell handelsavtale. 

Selv om hun ikke nevner Kina med ett ord, er det likevel tydelig at «Midtens rike» ligger i bakhodet hos begge parter når de har samtaler, og USA har sjeldent prøvd å skjule at de jobber mot å dempe Kinas innflytelse på regionen. Ifølge Tai ser USA og India etter metoder for hvordan de kan utfylle hverandre og gjøre hverandre mer sikre og motstandsdyktige, og ikke bare innenfor tradisjonell handel, men også hvordan de kan industrialisere og utvikle seg sammen. 

– Jeg tror faktisk at India kan være en veldig unik og tilpasningsdyktig partner for disse formålene. Ser absolutt frem til å se hvor vi kan komme med dette, sier hun.