<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hovlands eventyrlige gevinst

Publisert 28. aug. 2023 kl. 19.59
Oppdatert 31. aug. 2023 klokken 09.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 403 ord
Manchester City-spiller Erling Braut Haaland og golfspiller Viktor Hovland. Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder tirsdag 29. august 2023. 

Søndag og natt til mandag tror vi golfspilleren Viktor Hovland (25) hadde en stor seerskare også i Norge. Forrige helg vant Hovland en turnering som gav han 38 millioner kroner i premie, og denne helgen kunne han vinne 190 millioner kroner, noe han også gjorde litt etter midnatt. Et eventyr for en beskjeden norsk gutt.

Det var FedEx som sto bak helgens turnering, og samlet premiepott var på 800 millioner kroner, og selv den dårligste av de 30 startende fikk 5 millioner kroner.

Blir Viktor Hovland skattet ihjel? Han er i hvert fall ikke bosatt i Norge. Han studerte i Oklahoma i USA og bor fortsatt der, og skatten skal angivelig være 35 prosent.

Det er til å leve med når gevinsten er 190 millioner kroner.

Er rart eller ille at en god næringslivsleder tjener 5 eller 20 millioner?

Hovland har hatt premieinntekter før seirene de to siste helgene også, så det er kanskje som vi skrev her i avisen lørdag, at Hovland, når man tar med sponsorinntekter, i år vil tjene 700 millioner kroner. Tilbake til Norge kan han ikke flytte.

Fotballspilleren Erling Braut Haaland, som spiller for Manchester City i England, tjener kanskje like mye, men han har også en omsetningsverdi på 1-2 milliarder kroner.

Begge to aspirerer til Kapitals 400-liste over Norges rikeste.

Det er fantastisk gøy, og nesten ikke til å tro, og vi vil tro at alle idrettsinteresserte gleder seg.

Vi har – heldigvis – ikke sett en eneste surmuling om (for) høye inntekter og ulikheter.

Det er noe av det samme med vår, etter hvert, store samling av underholdningsartister, klovner og skuespillere som, ofte gjennom egne selskaper, tjener 5, 10 eller 15 millioner kroner årlig. Vi er imponert over det også, og gleder oss på Thomas Giertsens og kollegers vegne.

Så kan man spørre hvorfor det er rart eller ille at en god næringslivsleder tjener 5 eller 20 millioner kroner. Mer kan man ikke tjene før LO-leder Peggy Hessen Følsvik kaster seg over dem.

Og idrettstoppene, som ikke har flyktet til utlandet (mange alpinister har bodd i Monaco), har i Norge fått egne skatteregler som gjør at de selv kan bestemme når de vil betale inntektsskatt på sine premier og sponsorinntekter. Beskatningen kan utsettes til det passer best.

Det er flott, men unge entreprenører og gründere beskattes nesten ihjel (av formuesskatt) hvis de har litt suksess.

Viktor Hovlands seier og fantasiinntekter er bare deilig. Alle synes det.