<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frir til EU etter Putin-fordømmelse

Gründeren av Russlands svar på Google ber om å få EU-sanksjoner opphevet – to uker etter at han fordømte Ukraina-krigen.

Publisert 28. aug. 2023 kl. 14.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 444 ord
PUTIN-KRITIKER: Yandex-gründer Arkady Volozj. Foto: NTB

Tidligere i august gikk medgründer av den russiske teknologikjempen Yandex, Arkady Volozj, ut og fordømte president Vladimir Putins «barbariske» invasjon av Ukraina . Nå har Volozj gjennom sine advokater sendt en begjæring til EU om å oppheve sanksjonene han ble underlagt i fjor, opplyser kilder med kjennskap til saken til Financial Times.

Avisen beskriver dette som den første store testen på om EU vil belønne fremtredende russere som offentlig bryter med Kreml. Begjæringen vil bli vurdert i september.

Diplomater, offentlige tjenestepersoner og andre sanksjonerte har i kjølvannet av fordømmelsen fra Volozj tatt til orde for at EU må respondere, eksempelvis i form av en «exit-mulighet» for sanksjonerte russere som åpenlyst har kritisert krigen.

– Ærlig talt er det vanskelig å forestille seg hva annet han kunne ha gjort. Og det er hundrevis av andre sanksjonerte russiske forretningsmenn som følger nøye med på hva Brüssel gjør, sier en person nær Volozj til Financial Times.

Kreml-propaganda

Oligarken som ifølge seg selv er en «Kasakhstan-født israelsk teknologientreprenør» har blitt kritisert av russiske krigsmotstandere for å ha vist lite anger for rollen Yandex – Russlands svar på Google – har spilt i spredningen av Kreml-propaganda på sine nettbaserte nyhetsplattformer.

Volozj har i etterkant erkjent at «noe kunne ha vært gjort annerledes», men ifølge avisen uten å utdype. 

EU-sanksjoner tilknyttet Russlands invasjon av Ukraina gjeninnføres hver sjette måned, men personer nær Volozj håper ifølge Financial Times å kunne overbevise EU om ikke å fornye sanksjonene mot ham når disse løper ut 15. september.

En talsmann for Europakommisjonen opplyser at sanksjoner kan oppheves i tråd med domstolsavgjørelser eller om medlemslandene er enige om at det foreligger «overbevisende bevis» for at den sanksjonerte «ikke lenger oppfyller kriteriene.»

– Tror ikke noe vil skje

Flere sanksjonerte oligarker har fortalt avisen at de har blitt avskrekket fra å uttale seg imot krigen grunnet mangelen på en formell prosedyre i USA, Storbritannia og EU for å oppheve sanksjonene hvis de gjorde det. To diplomatkilder påpeker at ingen EU-medlemsland hittil formelt har tatt opp spørsmålet om å ta Volozj av sanksjonslisten.

– Jeg tror ikke noe vil skje, dessverre. Andre sanksjonerte russere har tidligere overbevist seg selv om at de var så nær ved å få sanksjonene opphevet, og det var fullstendig ønsketenkning, sier en annen person nær Volozj.

59-åringen grunnla Yandex i 1997, og i 2011 ble selskapet notert på Nasdaq. Han trakk seg som toppsjef og forlot styret da EU sanksjonerte ham i juni i fjor. Russlands tidligere finansminister og nå Yandex-rådgiver Aleksej Kudrin har i flere måneder forhandlet med Kreml om å selge Volozjs kontrollerende eierandel, men en avtale har dratt ut tid og kilder nær Yandex har spekulert i om selskapet kan bli nasjonalisert.