<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Truer Europa med flyktningsjokk

Egypt raser etter at USA og andre vestlige stater har oppfordret landet til å åpne grensen for palestinske flyktninger.

Publisert 17. okt. 2023 kl. 16.10
Oppdatert 17. okt. 2023 klokken 16.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 346 ord
VIL UT: Palestinere med doble statsborgerskap venter utenfor Rafah ved grensen mellom Gaza og Egypt. Foto: NTB

Krigen mellom Israel og Hamas raser videre, og hundretusener av palestinere er på flukt fra nord mot sør på Gazastripen for å komme seg bort fra en ventet israelsk bakkeinvasjon.

Samtidig frykter Egypt å få en humanitær krise i fanget, skriver Financial Times. Egypt er det eneste landet, sammen med Israel, som deler grense med Gazastripen, og kjenner på presset etter at USA og andre vestlige stater har oppfordret til å tillate palestinere med utenlandske pass å komme seg gjennom grenseovergangen ved Rafah.

Kairo frykter at presset mot å ta imot palestinske flyktninger vil øke jo lenger Israel-offensiven i Gaza varer. Så langt har budskapet til vestlige diplomater vært klart: Egypt vil bistå med nødhjelp til Gaza, men motstå ethvert forsøk på å motta et stort antall flyktninger.

– Virkelig, virkelig sinte

Landets utenriksminister Sameh Shoukry advarte mandag om at «tvungen fordrivelse» ikke er noen løsning på den palestinske krisen. En høytstående egyptisk tjenesteperson var enda mer direkte da han ifølge avisen snakket med en europeisk motpart.

– Dere vil at vi skal ta imot én million mennesker? Vel, jeg kommer til å sende dem til Europa. Dere kan ta dem, dere som bryr dere så mye om menneskerettigheter, var ordlyden.

Den europeiske tjenestepersonen karakteriserer overfor Financial Times egypterne som «virkelig, virkelig sinte» etter å ha blitt satt under press for å ta imot flyktninger.

Hele 2,3 millioner mennesker bor i den fattige og tett befolkede Gazastripen, nesten fire ganger så mange som på den egyptiske, historisk ustabile Sinai-halvøya.

– Allerede en katastrofe

Israels beleiring av Gaza har skjedd etter at Hamas lørdag for halvannen uke siden – ifølge tall fra israelske tjenestepersoner – drepte over 1.400 mennesker i et overraskende angrep. På den andre siden anslår palestinske tjenestepersoner at de påfølgende israelske angrepene har drept over 2.750 mennesker, noe som overgår antall registrerte ofre under den 50 dager lange Israel/Gaza-krigen i 2014. 

I en pressemelding tirsdag skriver Redd Barna at 1.000 av de drepte palestinerne er barn. 

Samtidig har Israel kuttet forsyninger av strøm, vann, brensel og varer til den Hamas-kontrollerte stripen. Flere FN-organisasjoner snakker allerede om en katastrofal humanitær krise.