<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Klart for historisk straffesak mot Trump

Donald Trump møter i retten mandag som den første tidligere amerikanske presidenten med en kriminaltiltale mot seg.

Publisert 15. apr. 2024 kl. 12.50
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 301 ord
Donald Trump skal etter planen møte i retten i New York mandag. Bildet er tatt 10. april i Atlanta. Foto: Jason Allen / AP / NTB

Trump er tiltalt for brudd på regnskapsloven i forbindelse med en utbetaling på 130.000 dollar fra Trumps daværende advokat Michael Cohen til pornoskuespilleren Stormy Daniels i 2016.

Den såkalte hysjepengesaken er en av fire kriminalsaker den 77 år gamle ekspresidenten har mot seg. Saken omtales av jusseksperter som den minst alvorlige.

Valg av jury

Det første som skal skje når rettssaken begynner i New York mandag, er at en jury skal velges. Prosessen kan ta flere dager fordi hundrevis av potensielle kandidater skal vurderes. Gruppen skal skrelles ned til kun tolv jurymedlemmer og seks varaer.

Potensielle jurymedlemmer må svare på en rekke spørsmål fra dommer Juan Merchan, blant annet om de har vært deltakende i høyreekstreme grupper.

Hele rettssaken kan komme til å vare i åtte uker. Trump skal etter planen selv være til stede når saken begynner mandag. Den tidligere presidenten avviser anklagene, men risikerer maks fire år i fengsel om han blir dømt.

Anklagene

Utbetalingen av hysjpengene skjedde rett før det amerikanske presidentvalget i 2016, som Trump vant. Daniels fikk angivelig pengene for å holde tett om at hun og Trump hadde hatt sex på et hotell ti år tidligere.

Tiltalen mot Trump handler om at han angivelig forsøkte å skjule at han overførte penger til Cohen, etter utbetalingen til Daniels. Ekspresidenten står tiltalt for 34 tilfeller av forfalskning av forretningsdokumenter.

Siden målet skal ha vært å få Daniels til å tie om hendelsen i 2006, blir rettssaken kalt «hysjpengesaken».

«Sleaze bags»

Trump nekter for at de to noen gang hadde sex. På det angivelige tidspunktet hadde han i halvannet år vært gift med sin tredje kone, Melania, som senere ble USAs førstedame.

Trump har gjentatte ganger langet ut både mot Daniels og Cohen, som nå er klar for å vitne mot Trump i rettssaken. De er begge «sleaze bags» som med sine løgner har kostet USA dyrt, hevdet Trump nylig.

(NTB)