<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
THAT 80'S SHOW: Den nye kolleksjonen fra Swatch består av fem nye referanser. Alle spiller på modeller merket hadde på 80-tallet.  Foto: Swatch

Luksusgigantens billigklokker får 80-tallsvibber

Finn frem kasettspilleren og joggedressen. Swatch relanserer en rekke lekne 80-tallsmodeller. 

Publisert 4. nov. 2021 kl. 19.16
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 384 ord

Swatch Group er den største aktøren i klokkeindustrien, med luksuriøse milliardmerker som Omega og Breguet i porteføljen. Den lille plastklokken Swatch var det som reddet de gjennom kvartskrisen, hvor rimelige batteriklokker truet den mekaniske, sveitsiske industriens overlevelse. 

Les mer om kvartskrisen i Sveits

I 1969 var Seiko Astron verdens første kommersielle kvartsklokke (altså batteridrevet) som du kunne feste til håndleddet. Og det var kult, fordi kvarts – i tillegg til å være rimeligere enn mekaniske urverk – også betød høyere presisjon, hvilket ofte var et svært viktig salgsargument for de dyrere klokkene. Dette var intet mindre enn en utrolig, teknologisk nyvinning, båret frem av Seikos geniale ingeniører og urmakere.

Men billige, presise armbåndsur var en trussel for Sveits' store mekaniske klokkeindustri. Raskt tapte sveitserne mer og mer taket. Før 1970-tallet hadde Sveits stått for brorparten av verdens mekaniske klokkeproduksjon. Men kvartsklokkene ble både billigere og mer presise. 

Mot slutten av 70-tallet hadde tusenvis av sveitsere mistet jobbene sine. Banker, folk og næringsliv var ikke helt komfortable med situasjonen. Ifølge det amerikanske bransjemagasinet WatchTime falt antallet ansatte i industrien fra 90.000 til 28.000 mellom 1970 og 1988.

Kvartskrisen endte med en massiv konsolidering av den sveitsiske industrien, og etableringen av Swatch Group. 

Nå lanserer Swatch en kolleksjon inspirert fra deres storhetstid: 1984 – året de passerte én million produserte plastkvartsklokker, intet mer enn ett år etter lanseringen i mars året før. 

80-TALLET ER TILBAKE: «White Memphis» i 34 mm. Foto: Swatch

«1984 RELOADED» består av fem nye referanser (alle nokså tro kopier av tidligere modeller fra det aktuelle året), i 34 og 41 mm størrelse. Designmessig stiller de seg i rekken av funky klokker preget av retro-chic, i likhet med modellene signert Mikke Mus og Keith Haring tidligere i år.

Memphis-inspo

Den morsomste av de alle kan nok sies å være «Yellow racer». Som navnet hinter om er referansen produsert i gul Bioceramic (kassen består av 1/3 bioplast og 2/3 keramisk materiale). Kombinert med en roulette-aktig urskive er denne svært gøyal. Kassens diameter på 34 mm gjør at den passer tilnærmet alle håndledd. 

Gøy er det også at Swatch bringer tilbake to Memphis-inspirerte 80-tallshelter: «Gray Memphis» og «White Memphis», med friske farger og geometriske figurer. 

Prisene er også i klassisk Swatch stil – nokså rimelige. De minste modellene koster 770 kroner, mens de noe større (41 mm) ligger på 865 kroner.