<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
GUIDE: De beste vertsgavene denne julen. Collage: Produsentene

Slik blir du drømmegjesten

Glem den sedvanlige blomsterbuketten – her er ti vertinnegaver som garanterer deg invitasjon til neste juleselskap også.

Publisert 2. des. 2021 kl. 17.17
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 667 ord

Har du lagt merke til at det egentlig er ganske pes å få blomster? Ja, det er hyggelig. Men vertskapet må finne frem snittekniv, fjøl, vase og søler gjerne den medfølgende blomsternæringen halvveis over snacksskålen midt i ståheien. Samtidig skal det konverseres, og plutselig er maten klar. Hva med å gå for en hard pakke istedenfor til årets juleselskaper?

– En vertinnegave er en gave til vertinnen eller verten som vi tar med oss når vi blir invitert et sted, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Bowitz Helliesen.

Foto: Produsenten

Gesten handler om å knytte bånd og vise takknemlighet for invitasjonen. Selv om begrepet vertinnegaver nok har gått mer i glemmeboken, er det å gi en gave til de man blir invitert av noe som har vedvart.

– Er det et spleiselag hvor alle tar med en matrett, trenger man ikke å gi noe. Men blir man invitert til middag med tilhørende drikkevarer, bør man gi en liten oppmerksomhet.

Alt fra hjemmelagde og forseggjorte gaver som julekranser – still for all del ikke med barnas dorullnisser – til klassiske, personlige eller originale gaver som bøker, kopper, gode kremer eller flott julepynt. Gjerne noe av kvalitet, som ikke nødvendigvis koster skjorta. Eller miljøvennlige gaver - men ikke noe du selv vil kvitte deg med.

– I et stort selskap blir det feil at vertskapet skal bruke ti minutter på å sette blomster i vaser. Men i et mindre selskap fungerer en bukett bedre, selv om noe av gesten med denne gaven kan være at du som gjest ordner danderingen av blomstene selv.

Backgammon fra H&M. Foto: H&M

– Vi verdsetter flott innpakning, som gjør gaven enda mer spennende. Samtidig tar det tid å pakke opp. Så det er lov å si at den kan åpnes senere - husk da en liten hilsen på gaven.

Til søtmonsen

Lakris og sjokolade – denne luksuslakrisen kombinerer det beste fra to verdener.

  • 200 kroner fra Bülow.

Til den spillglade

Kanskje blir det liggende ubrukt. Men dette Backgammon-settet ser i det minste ganske stilig ut.

  • 449 kroner fra H&M.

Til den med godt sovehjerte

Foto: Holistic Silk

En luksuriøs sovemaske med beroligende lavendel, perfekt etter en helaften. Til denne prisen gis den kanskje heller til en bestevenn enn et løst bekjentskap.

  • 795 kroner fra Holistic Silk hos Gimle Parfymeri.

Til den som har alt

Foto: Produsenten

Gen Z kaller marmor, som har vært veldig trendy i flere år, for cheugy - noe som er ut. Men det blåser vi i med denne skålen i polert marmor.

  • 249 kroner fra Nordal hos Milla Boutique.

Til bokormen

Downton Abbey Coctail bok. Foto: Forlaget

Snart kommer oppfølgerfilmen om den varmeste, fiktive overklassefamilien som har eksistert. Lad opp med drinker fra denne coffee table-boken inspirert av Downton Abbey.

  • 245 kroner fra New Mags hos Illums Bolighus.

Til den renslige

Satte vi ikke pris på en god håndsåpe før korona, gjør vi det i alle fall nå. Denne dufter av det friske regnet ved Californias kystlinje Big Sur og mykgjør uten å tørke ut.

  • 379 kroner fra D.S & Durga hos Gimle Parfymeri.
Foto: Produsenten

Til snifferen

Et duftlys er en evig populær vertinnegave. Dette er laget med notene av Angeli di Firenze-parfymen fra 2006, som ble dedikert til menneskene som hjalp til etter flommen som rammet den italienske byen i 1966.

  • 330 kroner fra Santa Maria Novella hos Heaven Scent.
Foto: Produsenten

Til Italia-entusiasten

Balsamico er enda en klassiker. Denne er laget med Malvasiadruer og fersk sitronjuice fra Italia.

  • 269 kroner hos Olivenlunden 1830.
Foto: Olivenlunden 1830

Til den krystallklare

Anna Von Lipa har siden 1996 kombinert skandinavisk design med håndblåst Bohemia-glass i lekre godisfarger fra Tsjekkia.

  • 349 kroner hos Mitt Lille Hjem.
Foto: Produsenten

Til den tørste

Ok, så er en flaske champis ganske digg å få. Denne fra A.D. Coutelas Origin’ Brut har preg av sitrus, eple og urter, med innslag av smør, kjeks og mineraler. Nam.

  • 329 kroner.
Foto: Produsenten