<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Populære julegaver: Her er de tolv beste vinene å gi til jul, ifølge Finansavisens vinanmelder. Foto: Svein Lindin

De tolv beste vinene å gi bort til jul

Jakten på julegaver kan fort bli kork. Alle som får champagne og vin blir glade.

Publisert 9. des. 2022 kl. 19.21
Oppdatert 10. des. 2022 klokken 12.04
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 649 ord

De toneangivende vinmonopolene i Norge har forberedt seg på høysesongen lenge. Desember er en hektisk måned, og kategorisjef Trond Erling Pettersen anbefaler alle å planlegge innkjøpene i god tid, og unngå tidene på dagen da det er størst pågang. På lille julaften stenger vinmonopolene klokken 18.

Kjøper dyrere vin til jul

Polets kunder unner seg dyrere varer i november og desember enn resten av året. Tall fra Vinmonopolet viser at snittprisen pr. liter vin i 2021 var på rundt 180 kroner ellers i året, mens snittet i november lå på 190 kroner og i desember på rett under 200 kroner.

Utvalget er til tider vanskelig å navigere i, men noen råd er enkle å gi: Hør på erfarne polfolk (les: polansatte) og unngå vinen som står på kvartpall. Bestselgere på kvartpall kan andre gi vekk. Men det er slett ikke alltid man velger rett. Velger man vin med julemotiv ender vinen opp i sausen. Utvalget på polet er enormt, og like før jul er det to faktorer som spiller inn – tid og tilgjengelighet.

I november og desember 2021 hadde Vinmonopolet 8,8 millioner transaksjoner i butikkene, forteller kategorisjef Pettersen.

« Det er sjelden feil å gi vin, og spesielt champagne i gave til jul »
Camilla Bjørnsen Vinentusiast og WSET3 vinkursholder

De gode gavekjøpene

Det er sjelden feil å gi vin, og spesielt champagne, i gave til jul forteller vinentusiast og vinkursholder  Camilla Bjørnsen til Finansavisen. Alle som får musserende vin blir glade. - Lærdommen må være å tilpasse gaven til hvem som får den. 

En boblevin til under 200 kroner av god kvalitet er ikke lett å finne. For oss var det Kloster Eberbach Riesling Sekt Brut 2018 fra Tyskland som kom best ut. Flott frukt, behagelig mousse og fin fylde. Musserende vin fra Spania trenger ikke være dårlig cava. Sjekk også ut den prisgunstige Pongrácz Rosé fra Sør-Afrika til 200 kroner; her får man utrolig mye boblevin for pengene.

Vil du satse på litt dyrere bobler, se mot England. Oxney, Wiston, Gusbourne og Nyetimber er viner i alle kvaliteter og trygge kjøp. Utvalget innen engelsk musserende er på over 113 viner i Norge, og det skal godt gjøres å gjøre et bomkjøp.

Om man går etter originalen og gir vekk champagne, vurder magnumflasker på 1,5 liter eller større. Toneangivende polutsalg som Aker Brygge og Vika i Oslo har alltid noen på lur. Av champagne i vanlige størrelser kan man ikke unngå A.D Coutelas, en produsent som de siste årene leverer mer presise og fruktdrevne viner enn på lenge. Andre produsenter å nevne er André Clouet, Lanson, Mailly og Pol Roger.

Rødvin er alltid et trygt valg

En rødvin vi trekker frem igjen og igjen er fra Cornas-området i Nord-Rhône i Frankrike. Vinen fra Domaine du Coulet er en av de bedre vinene fra produsenten, og heller ikke galt priset til 420 kroner. Utmerket som en god «vintervin», som passer godt foran peisen eller til en bedre middag i romjulen. Vi anbefaler også Petit Ours Brun 2021 fra samme produsent til 220 kroner. Begge tipp topp viner. Fra Italia og Toscana troner sublime Fèlsina Fontalloro 2017 til 570 kroner og rekordbillige Ad Astra Maremma Toscana 2017 til 275 kroner. På sistnevnte må importøren ha gjort en regnefeil, her er det mye kvalitet for pengene.

 Hvitvin når du vil bli invitert tilbake

Hvitviner utenfor allfarvei er et trygt valg. Fra Sicilia kommer superprodusenten Planeta med deres leskende chardonnay. Planeta leverer varene år etter år, og 2021-årgangen intet unntak. Klassisk og god chardonnay hvor kvaliteten virkelig forsvarer prisen. Vil du imponere med vin utenfor allfarvei er Bodega Chacra Mainque Chardonnay 2021 uten tvil et trygt valg. Sjelden har vi smakt en slik velkomponert hvitvin med stedegen fedmerik karakter. I samme kvalitet finner du amerikanske Marimar Estate Don Miguel Vineyard Chardonnay 2020 til 395 kroner.

Spesialpol: Vinmonopolet Skøyen bugner over av god vin Svein Lindin

6 andre godbiter