<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Regnskap Norge advarer: – Den stigende konkurstrenden er bekymringsfull

– Høye strømpriser, økte skattebyrder og fortsatt rentekostnader til staten i etterkant av Covid-19 har ført mange i knestående, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.

Publisert 18. apr. 2023 kl. 12.15
Oppdatert 18. apr. 2023 klokken 12.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
REAGERER: Adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge er bekymret over økningen i antall konkurser. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Dun & Bradstreet meldte nylig at antall bedrifter som må stenge dørene fortsetter å øke kraftig. Nye tall viser at antall i konkurser for første kvartal i 2023 økte med nesten 40 prosent sammenlignet med første kvartal i 2022.

Stigende konkurstrend

– Vi har sett en stigende konkurstrend over tid nå, og dette er bekymringsfullt. Bedriftenes situasjon er svært krevende. Høye strømpriser, økte skattebyrder og fortsatt rentekostnader til staten i etterkant av Covid-19 har ført mange i knestående, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.

Verst går det med bransjene detaljhandel og hotell/restaurant som har hatt en økning i antall konkurser på henholdsvis 101,1 prosent og 105,4 prosent. Tallene viser også at samtlige fylker har en negativ utvikling i 1. kvartal 2023 sammenliknet med samme periode i 2022.

Toppen av isfjellet

– Økte strømkostnader er uten tvil en stor utfordring for mange bedrifter, men utgjør trolig bare toppen av isfjellet. Serveringsbransjen mistet store inntekter under nedstengingen julen for halvannet år siden, og mange måtte be om utsatt betaling av skatt og merverdiavgift. Dette førte til ekstrakostnader samlet på flere hundre millioner kroner i forsinkelsesrenter som flere selskaper fortsatt sliter med å betale, sier Aale-Hansen.

Forventer flere konkurser

Regnskap Norge beskriver statsbudsjettet for 2023 som utfordrende for næringslivet, med en økning av arbeidsgiveravgiften, kombinert høyere formueskatt og utbytteskatt. Aale-Hansen frykter at konkurstallene vil fortsette å øke blant små og mellomstore bedrifter fremover, med fare for bortfall av arbeidsplasser over hele landet. Dette kommer ved siden av en rekke store investeringsprosjekter som er stoppet opp i påvente av avklaring rundt grunnrenteskatt.

– Mer enn noensinne er det viktig å redusere administrative byrder og ikke påføre næringslivet nye kostbare rapporteringsoppgaver. Den kraftige økningen i konkurser viser hvor viktig det er å legge til rette for verdiskaping, vekst og arbeidsplasser over hele landet, sier Rune-Aale-Hansen.