<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wagner-sjefen seiret i intern maktkamp med generalstaben

På kort sikt har Wagner-sjefen sikret seg en liten seier, på lang sikt er alt mer usikkert.

Publisert 23. feb. 2023 kl. 10.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
WAGNER MOT STABSSJEF: Wagner-sjefen (tv.) og øverstkommanderende for alle styrker som opererer i Ukraina, generalsstabssjef Valerij Gerasimov er i åpen maktkamp.  FOTO:Montasje/NTB

Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin ser ut til å komme vinnende ut av maktkampen med generalstabsjef og øverstkommanderende for Russlands sjø, luft-og bakkestyrker i Ukraina, Valerij Gerasimov.

Torsdag meldte han på Telegram at selskapet hadde begynt å motta ytterligere ammunisjonsforsyninger, skriver Reuters.

– Så langt er alt på papiret, men vi ble fortalt at hoveddokumentene er signerte, sa Prigozjin.

Tidligere denne uken havnet Prigozjin i full ordkrig med de sterkeste toppene i Russlands militære ledelse. Han anklaget både generalstabssjefen og forsvarsministeren for høyforræderi og ammunisjonstyveri.

Tirsdag mistet Prigozjin besinnelsen totalt i en talemelding publisert på Telegram. Wagner-sjefen skal ha ropt:

«Det er rett og slett direkte motstand mot å gi oss, i Wagner, utstyr og ammunisjon. Dette er det samme som høyforræderi».

Han anklaget videre generalstabssjef Valerij Gerasimov og forsvarsminister Sergej Kuzjugetovitsj Sjojgu for å gi ordrer til høyre og venstre, tilbakeholde ammunisjon, og heller ikke gi Wagner nødvendig lufttransport.

– Høytstående ledere har også avslått våre anmodninger om å få spader spesielt egnet til å grave skyttergraver. Toppledelsen bestemmer når det passer dem selv at soldater skal dø, og Wagner-soldater dør som fluer i mangel på forsyninger, sa han ifølge Reuters.

Forsvarsdepartementet betegnet dette i sitt tilsvar som overivrige uttalelser.

Torsdag var tonen endret til en mer ydmyk variant.

– Tusen takk til de som handlet på ulike måter – til vanlige borgerne som gjorde alt de kunne, og til de, inkludert de i høyere embeter, som utøvde press og tok beslutninger, slik at vi fikk ammunisjon. Takk fra guttene, sa Prigozjin på Telegram.

Tidligere har en rekke russiske militære sjefer og dignitære blitt avskjediget eller funnet døde etter angivelige ulykker og selvmord. Få har hatt så stort spillerom for å kritisere både ledelse, maktutøvelse og stridsstrategi, som Wagner-sjefen, uten at det øyeblikkelig ble slått ned på.