<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Landet drone på russisk radarfly inne i Belarus

Opposisjonsorganiasjon som motarbeider det belarusiske regimet, filmet og publiserte at de landet med drone på ett av Russlands mest sensitive fly.

Publisert 2. mars 2023 kl. 19.26
Oppdatert 2. mars 2023 klokken 22.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 274 ord
DRONEFOTO: Stillbilder fra videoen av droneoperasjonen. SKJERMBILDE: YouTube

En video ble torsdag publisert på YouTube og viser en drone ta seg inn på den belarusiske luftforsvarsbasen Matsjulishtsj og lande på toppen av radardomen til et russisk A-50U langtrekkende tidligvarslingsfly.

Videoen er publisert av den belarussiske opposisjonsorganisasjonen BYPOL og er filmet med en quadcopter-drone på luftforsvarsbasen Matsjulishtsj, 12 kilometer utenfor hovedstaden Minsk.

Basen er i aktiv bruk av russiske fly som opererer i det ukrainske krigsteateret.

Bypol hevder ifølge Defence Industry of Ukraina at de har drevet overvåking og spionasje inne på luftforsvarsbasen ved hjelp av droner de siste 14 dagene.

I undertekstene til videoen  skriver BYPOL at de under en operasjon med drone, ikke bare fløy på innsiden av gjerdene rundt basen, men også landet på radarkuppelen til et A-50U.

Et av verdens mest kjente militære tidsskrift, Janes Defence, skriver at Russland har 10 A-50 og syv oppgraderte A-50U i operativ tjeneste.

BERIEV A-50: Tidligvarslingsfly under en øvelse før en oppvisningsflyging i  Moskva i 2019. FOTO: NTB

Beriev A-50 med NATO-kallesignalet Mainstay, er et sovjetiskbygget tidlig varslings- og kontrollfly (AEW&C) basert på Ilyushin Il-76-transportflyet. A-50 ble utviklet for å erstatte Tupolev Tu-126 og fløy første gang i 1978. A-50 ble tatt i bruk første gang i 1985 og finnes i oppgraderte U-versjoner. 

Det er bygget i underkant av 40 fly i denne konfigurasjonen ifølge Janes Defence.