<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA: – Russland selger atomvåpen-uran til Kina

Kinesisk høyhastighetsreaktor lager plutonium av våpenkvalitet.

Publisert 13. mars 2023 kl. 16.19
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 228 ord
IKKE SANSKJONERT: Rosatom kan selge sine produkter fritt, da de ikke er underlagt vestlige sanksjoner. FOTO: NTB

Det amerikanske forsvarsdepartementet bekrefter medieoppslagene om at Rosatom, Russlands statseide atomenergiselskap, har solgt atombrensel til Kina, slik at Kina kan utvide sitt atomarsenal, skriver forsvarsdepartementet på sine nettsider.

Rosatom er ikke underlagt amerikanske og vestlige sanksjoner.

Det var Bloomberg som i februar meldte at Rosatom hadde overlevert en last med anriket uran til Kina i desember. Reaktoren som fikk atombrenselet var en høyhastighetsreaktor på øyen Changbiao utenfor Taiwan. 

Reaktoren kan ifølge Bloomberg produsere store mengder plutonium av fremste våpenkvalitet.

Mest sannsynlig vil Kina benytte seg av plutoniumet til å produsere atomvåpen og dermed ta igjen USA og Russland når det kommer til volum av av atomvåpen, skriver det amerikanske forsvarsdepartementet.

– Det er ingen vei utenom det faktum at denne typen reaktorer er for å lage plutonium, og plutonium er for våpen, sa assisterende forsvarssekretær, John F. Plumb, under en høring om strategiske atomvåpen i den amerikanske kongressen sist uke.

Pentagon hevdet i fjor at Kina planlegger å utvide sitt atomvåpenarsenal til minst 1500 stridshoder innen 2035, skriver Foundation for defence of democracies (FDD). 

Kina har pr. dags dato et estimert lager på mer enn 400 atomstridshoder.

USA og europeiske allierte har vært nølende med å straffe Rosatom fordi vestlige land fortsatt er delvis avhengige av russiske atomforsyninger og Rosatom forventer ifølge FDD en 15 prosents økning i sine eksportinntekter i 2023.