<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Den grusomme telefonsamtalen

De to russiske samfunnstoppene raljerte over Putins elendige krigsledelse, sutret over sanksjoner og spådde Russlands undergang, så ble samtalen lagt på YouTube.

Publisert 7. apr. 2023 kl. 16.16
Oppdatert 7. apr. 2023 klokken 16.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 461 ord
SAMTALEN FRA ELITEN: To russiske samfunnstopper fikk sine private meninger om Putin, krigen, sanksjoner og fremtid blåst for offentligheten. Det kan koste alle parter svært mye. FOTO: Skjermbilde RTV1/privat/montasje Finansavisen

I mars dukket det opp et lydopptak av en angivelig telefonsamtale mellom den kjente russiske musikkprodusenten Iosif Prigozjin og oligarken, og tidligere politiker i Russland, Farhad Akhmedov, skriver flere internasjonale medier fredag, deriblant The Telegraph. 

Skulle samtalen viser seg å være genuin, vil Putin og hans nærmeste krets være ydmyket på det sterkeste, selv om hverken Akhmedov eller Prigozjin direkte nevner noen ved navn, skriver Mediazona, som har publisert hele samtalen transkribert til engelsk.

De to samfunnstoppene diskuterer hvordan de skal unngå sanksjoner, at Prigozjin bør selge sin eiendom i London  siden han kan havne på sanksjonslisten – og hvorfor han kan beholde eiendommen i Sveits.

Les mer om Farhad Akhmedov:

Samtalen avslører hvordan deler av den rike russiske eliten snakker sammen, omtaler Putin som djevelen selv, og at de viser forakt for et system som driver nasjonen utfor stupet. 

Konsensus blant eliten

Ektheten av opptaket, er noe Carnegie Endowment For International Peace ved skribent og politisk forsker, Tatina Stanovaya, tar bredt for seg. 

Hun mener at hvorvidt opptaket er autentisk, betyr mindre enn om samtalen nøyaktig gjenspeiler elitens holdninger til krigen, og hvordan Putin leder Russland.

Den lekkede samtalen, hvor Putin og hans innerste krets av håndtlangere, til de grader får sine akillessener kappet, verbalt, virker ifølge Stanovaya å gjenspeile følgende  konsensus i russiske elitekretser; Putin har sviktet Russland.

Ifølge flere internasjonale kommentatorer og forskere innen moderne krigføring, er det svært få som nå forstår hvordan Putin skal kunne sikre Russland en seier i Ukraina. Det kan påvirke en diktator som Putin til å velge et kjent diktator-instrumet; sterkere befolkningskontroll.

Derfor kan lydopptaket, hvor mannen som for noen år siden gikk gjennom Storbritannias dyreste skilsmisse, Farhad Akhmedov, beklager seg over hvor mye sanksjoner og beslaglagte midler har ødelagt for han, føre til at Putin strammer grepet om egne undersåtter. 

Iosif Prigozjin, var ifølge ifølge Novaya Gazeta raskt ute med å hevde samtalen var laget ved hjelp av deep fake-teknologi.

 I sin artikkel hos Carnegie Endowment For International Peace, skriver Tatina Stanovaya at det er usannsynlig at Putin kommer med offentlige inngrep som følge av lekkasjen. 

«Det vil bekrefte samtalens autentisitet og undergrave Putins autoritet. Da er det langt enklere å påstå at opptaket er falskt. Likevel vil samtalen få konsekvenser for de impliserte», skriver Stanovaya.

Hun spår at Prigozjin og hans kone, popstjernen Valeriya, følger i fotsporene til tidligere president Dmitrij Medvedev og tar en radikal Putin-vennlig helomvending, i et forsøk på å demonstrere egen lojalitet, selv om en nyvunnet patriotisme ikke er noen garanti mot fremtidige represalier fra Putin.