<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Like dårlige odds som spillene til Norsk Tipping

– Norge er et resultat av flere tiår med feilslått skattepolitikk. Men som ivrig pokerspiller finnes det mange andre grunner enn skatt for å vurdere å flytte fra Norge, sier Morten Klein.

Publisert 6. juli 2023 kl. 09.29
Oppdatert 10. juli 2023 klokken 12.46
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 786 ord
FEILSLÅTT: – Det største problemet nå er at Støres og Vedums skatteutspill er mindre forutsigbare og har like dårlige odds som spillene til Norsk Tipping, sier spillinvestor Morten Klein. Foto: Eivind Yggeseth

1. Er norske skatter nå så høye at du kunne vurdert å flytte fra Norge til Sveits? Og hvor stor formue måtte du eventuelt hatt før du mener det er verdt det?

– Det er alvorlige feil ved skattesystemet i Norge, og det er et resultat av flere tiår med feilslått skattepolitikk som har resultert i en hybridløsning som svekker norske bedrifters evne til å skape verdier. For meg som en ivrig pokerspiller finnes det mange andre grunner enn skatt for å vurdere å flytte fra Norge, men jeg har en høy smerteterskel, så jeg blir i landet inntil videre.

MINI-CV

Navn: Morten Klein

Alder: 54

Stilling: Eier og styreleder i Klein Group

2. Det har vært mye bråk om det norske skattesystemet. Hvordan ville du kort ha endret det norske skattesystemet?

– Det er ikke nødvendigvis skattenivået som er problemet, men en mangel på forutsigbarhet for bedrifter og investorer. Her har både Høyre, Ap og Sp et stort ansvar med å få på plass en næringsvennlig politikk som gjør at det blir attraktivt å investere i norsk næringsliv, og da må det en tverrpolitisk enighet på plass. Det største problemet nå er at Støres og Vedums skatteutspill er mindre forutsigbare og har like dårlige odds som spillene til Norsk Tipping. Det er nok nå.

3. Erna Solberg sitter stille i båten og Høyre stiger på meningsmålingene. Hva bør hun gjøre frem til valget i 2025? Og hva bør Jonas gjøre?

– Erna Solberg har hatt suksess med å ligge lavt. På et tidspunkt må hun presentere tydelige og alternative politiske løsninger til det dagens regjering driver med. Det har jeg ikke sett så mye til så langt. Jonas Gahr Støre må slutte å late som at alt går bra, innrømme at han er i trøbbel og gjøre store endringer i regjeringens måte å arbeide på.

4. Olav Thon fylte 100 år den 29. juni og går fortsatt regelmessig på jobb. Bør også vi andre jobbe lenger?

– Helt klart. Norge mangler arbeidskraft, og vi bør ta med oss kunnskapen til alle over 67 år som er arbeidsdyktige og har lyst til å jobbe.

5. Norges Bank hever stadig styringsrenten. Er det nok nå, eller må vi øke mer for å forsvare kronekursen?

– Med en så lav kronekurs burde Norge ha vært et investeringsparadis for utenlandske investorer. Vi må spørre oss hvorfor de holder seg unna, og det er neppe 25 eller 50 basispunkter som vil åpne lommebøkene deres og få dem til å kjøpe kroner.

6. Årets jordbruksoppgjør endte på 4,1 milliarder kroner. Bøndenes inntekter øker med 23 prosent. Bør nordmenn kunne betale mer for matvarene?

– Norge har Europas nest høyeste matvarepriser. Når vi legger på jordbruksoppgjøret, som vi alle dekker over skatteseddelen, topper vi garantert listen. Tollmurene må vekk, slik at bøndene får konkurranse og prisene går ned.

7. Forsvarssjefen har bedt om 8 milliarder kroner ekstra hvert år i ti år fremover. Holder det med vår grense mot Russland, eller burde vi ha brukt enda mer?

– Knut Storbergets forsvarskommisjon foreslo en umiddelbar økning av forsvarsbudsjettet på 30 milliarder kroner, og deretter 40 milliarder kroner i året. Det er nok minimum for at vi skal kunne holde ut til NATO kommer.

8. SV har bedt skatteflyktningene ryke og reise. Er du enig, eller er det heller noen politikere du vil ønske god tur bort, og i så fall hvorfor?

– Jeg vil ønske SV-leder Kirsti Bergstø god tur til et års etterutdanning på Harvard Business School, og ønske henne velkommen tilbake når hun har tilegnet seg den grunnleggende kunnskapen hun mangler.

9. Stortingsrepresentantene har en årslønn på en million kroner. Får man de beste på dette lønnsnivået? Ville det vært tilstrekkelig for at du ville tatt plass på Stortinget?

– Det er ikke lønnsnivået som stopper meg fra å ta plass på Stortinget, men et ønske om å unngå at en masse gærninger spytter på meg på gaten. Jeg har stor respekt for alle som tar den store belastningen det er å være folkevalgt. De fleste tar jobben for å gjøre en positiv forskjell i samfunnet, men så finnes det dessverre noen uhederlige unntak som går etter lønn og frynsegoder.

10. Hangarskipet USS «Gerald R. Ford» drives av to atomreaktorer som forsyner skipet med kraft tilsvarende 415.000 husstander i 30 år uten tilførsel av energi. Bør atomkraftverk tillates i Norge?

– Ja.

11. Idrettstoppene Viktor Hovland, Erling Braut Haaland og Casper Ruud tjener flere hundre millioner i året som følge av høye TV-inntekter. Bør de få beholde alle pengene selv, eller bør slike ekstraordinært høye idrettsinntekter ilegges en form for grunnrenteskatt til fordeling på barneidretten i Norge, som tross alt var med å skape stjernene?

– Jeg forstår at Finansavisen har kontakt med sentrale kilder involvert i regjeringens budsjettprosess for 2024. Dette er kreativitet på Vedum-nivå.

12. Vi må ha med sommervinen også. Hvilken vin er din favoritt, og hva koster flasken?

– Det går fremdeles i Coca-Cola uten sukker. Europris selger nå en tipakning med bokser for 92,40 kroner.