<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Melder om mulig milliardfinansiering – og enda en emisjon

Havila Kystruten sikrer 3,5 milliarder kroner for å finansiere selskapets fire skip. 

Publisert 5. juli 2023 kl. 08.06
Oppdatert 5. juli 2023 klokken 08.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 259 ord
Bent Martini, adm. direktør i Havila Kystruten Havila Kystruten

 

Cruiserederiet Havila Kystruten har nå signert en intensjonsavtale med et stort internasjonalt privat kredittfond for finansiering på 305 millioner euro – over 3,5 milliarder kroner – for å finansiere selskapets fire skip.

Finansieringen er betinget av kredittbekreftelse og lånedokumentasjon. Videre er oppgjøret betinget av at søknad til engelsk rett om utsatt frist for oppgjør godkjennes og lisensen selskapet er innvilget oppdateres tilsvarende.

Vilkårene for avtalen

  • Finansieringen har en rente på 3 måneders EURIBOR pluss 6 prosent og en PIK rente på 3,5 prosent. 
  • Forutsatt oppfyllelse av spesifikke betingelser reduseres renten til 3 måneders EURIBOR pluss 7,75%. 
  • Av lånet forfaller 50 millioner EURO til kurs 107 etter 15 måneder hvor Havila Holding AS (selskapets største aksjonær i selskapet og som eier 60,42%) garanterer for oppgjøret gjennom utstedelse av usikret gjeld. 
  • Resten av gjelden løper i tre år og skal innløses til 106% av pålydende.

Selskapet vil i tillegg til lånefinansieringen søke å hente ytterligere 85 millioner euro – 985 millioner kroner – for å fullfinansiere innløsning av eksisterende gjeld og oppgjør til verftet. Det gjør at de vil kunne ta levering av Havila Polaris og Havila Pollux. 

Når formalitetene er på plass vil selskapet ta levering av de to siste skipene fra verftet og sette Havila Pollux inn i rute fra Bergen 12. august og Havila Polaris 17. august.

Selskapet diskuterer med mulige investorer for å oppnå det gjenværende finansieringsbehovet, herunder muligheten til år hente kapital gjennom en emisjon. Havila Holding vil bidra med en betydelig del av beløpet. 

Finansieringsløsningen sikrer en gjeldsgrad under 60 prosent og posisjonerer selskapet godt framover.