<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har gjort sin første aksjeinvestering på Oslo Børs

I februar stiftet fotballstjernen Erling Braut Haaland (23) investeringsselskapet Pillage 3. Nå har han gjort sitt første aksjekjøp på Oslo Børs. Valget falt på en utbytteaksje som har doblet seg seneste år. 

Publisert 23. okt. 2023 kl. 09.34
Oppdatert 12. des. 2023 klokken 14.46
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 601 ord
INN I SHIPPING: Erling Braut Haaland skyr ikke risiko og investerer i en syklisk bransje der det akkurat nå er gode tider. Foto: NTB

 

Manchester City-spiss Erling Braut Haalands pengebinge vokser raskt med en årslønn på i overkant av 600 millioner kroner. I høst rykket han inn på Kapital 400-listen med en reell formue på 1,8 milliarder kroner. 

Nå har noen av pengene begynt å plasseres på Oslo Børs. Hans aller første aksjekjøp skjedde i forrige uke ved et kjøp av 200.000 aksjer i Höegh Autoliners til en verdi av 16 millioner kroner. 

Investeringen er gjort via hans nye investeringsselskap Pillage 3. Dette er et norsk-registrert selskap som er eid fra Luxembourg. Erling Braut Haaland er oppført som eier. 

Alfie er styreleder

Pillage betyr plyndring og har muligens referanse til vikingtiden da vikingene seilte til England for å plyndre. 

Styrets leder er hans far, Alfie Haaland, som i mai flyttet til den sveitsiske fjellandsbyen Andermatt. Egil Østenstad er styremedlem i Pillage 3. Østenstad og Alfie Haaland spilte sammen på landslaget på 90-tallet.

«Selskapets virksomhet er kjøp, salg og investeringer i aksjer, verdipapirfond, obligasjoner og andre former for finansielle instrumenter», heter det i selskapets vedtekter.

Også Alfie kjøper aksjer

Aksjonærlistene viser samtidig at også Alfie Haaland kjøper aksjer i Hoëgh Autoliners. Gjennom selskapet Tyrannus kjøpte han samme dag, 18. oktober, 210.000 aksjer i selskapet. Fra før eide han bare 12.500 aksjer i Höegh, i tillegg til en mindre aksjepost i Ayfie Group som er verdt rundt 750.000 kroner. 

Ergo er dette den første virkelig store aksjeinvesteringen for Alfie Haaland. Tidligere har han gjennom samme investeringsselskap vært inne i oljeselskapet BlueNord (tidligere Noreco), Hunter Group, Atlantic Sapphire, DOF og BerGenBio. 

Egil Østenstad er styreleder i Tyrannus, men Alfie Haaland eier 100 prosent av aksjene. 

Enorm avkastning

Bilfraktrederiet Höegh Autoliners har gått som en kule på Oslo Børs siden børsnoteringen på tampen av 2021, med en kursoppgang på nær 300 prosent. Seneste tolv måneder er avkastningen på 100 prosent. 

Selskapet betaler også utbytte, der siste utbetaling var 3,68 kroner pr. aksje. Ifølge Infront er forventet utbytteavkastning det neste året på 18 prosent. 

STYRELEDER: Tidligere fotballproff Alfie Haaland er far til Erling Braut Haaland. Foto: NTB

I andre kvartal tjente selskapet 133 millioner dollar før skatt, opp fra 53 millioner dollar i samme kvartal året før. Halvparten av inntjeningen utbetales til aksjonærene som utbytte. 

Etter rapporten ble aksjeanalytikerne så imponerte at de jekket opp sine kursmål. Flere tror aksjen vil stige til over 100 kroner, fra dagens nivå på 81 kroner. 

ABG Sundal Collier mener aksjen er verdt 132 kroner – 63 prosent høyere enn dagens kurs. 

Kjøper Haaland på topp?

Det som imidlertid kan være en risiko er en hard landing i verdensøkonomien på grunn av renteoppgang og etter hvert stupende nybilsalg – da blir det færre biler å frakte og lavere rater for rederiene. Det er også blitt påpekt at det kan bli for mange bilfraktskip i markedet fra 2025 på grunn av alle nye skip under bygging. 

Flere kjente investorer har valgt å selge seg ned i aksjen i år, deriblant Øystein Stray Spetalen, Harald Moræus-Hanssen og Peter Hermanrud. Ketil Skorstad satser dog for fullt, med aksjer for rundt 100 millioner kroner i Höegh Autoliners. Simen Thorsen eier aksjer for 69 millioner kroner. Også Arne Fredly er inne. 

«Jeg er fortsatt veldig positiv. Datapunktene er videre opp, blant annet fordi mange skip som skal leveres i 2024 er forsinket, og mange av dem blir ikke levert før i 2025. Det vil gi et stramt marked til neste år, sa Fredly til Finansavisen i forrige uke. 

Spetalen, som er venn av Alfie Haaland, eide på sitt meste 1,5 millioner aksjer i Höegh Autoliners i mai, men i løpet av juni solgte han seg helt ut. 

Det har ikke lyktes Finansavisen å få kommentarer fra hverken Alfie Haaland eller Egil Østenstad.