Millioner av kroner, HD-TV og <i>flickor</i> - Sport og fritid - Hegnar.no

Millioner av kroner, HD-TV og flickor

HegnarOnline var med
bak scenen da Stabæk møtte FC København.

En stor stjerneball over en stadion. En hymne som får hårene til å reise seg på armene. Verdens mest populære idrett på Norges mest kontroversielle arena. HegnarOnline var med bak kulissene når Viasat produserte sendingen av Champions League-kvalifiseringen på Fornebu Arena.

"Alt koster 100.000"
Bare på banen har Viasats innleide produksjonsselskap,MediatecBroadcast, plassert ni kamera. Disse kameraene koster flere millioner kroner stykket, uten at noen ville gi oss en eksakt sum.

Foruten en stor produksjon inne i selve Fornebu Arena (hall?), så har de satt opp flere mindre stasjoner for intervjuer og live-sending. Produksjonen er stor sammenlignet med Tippeligean, men i selve Champions League er en produksjon omtrent tre ganger større.

Vi fikk en omvisning rundt arenaen, der vi fikk titte nærmere på de mange, og imponerende, kameraoppsettene.

- Hva koster egentlig utstyret?

- Det vet jeg faktisk ikke. Alt koster mye. Det objektivet [han peker på slow-motion-kameraet], koster 1,5 millioner kroner. Den studiolampen koster 100.000 kroner. Alt koster 100.000 kroner, sier vår guide, og ler.

(Saken fortsetter under bildet)

Enemy of the state
I filmen Enemy of the state blir Will Smith fulgt av regjeringen, som overvåker hvor enn han går, via diverse kamera og satellitter. I sentrum av action sitter det et par karer i en van, i et kontrollrom.

Akkurat slik føles det i produksjonsselskapets van. Det er roping, latter, et absurd antall skjermer og morsomme folk.

- Vis mig flickor, roper en svenske (kanskje en kameramann?) over en walkie talkie. Han jakter på søte Stabæk-jenter for nærbilder. Og det får han.

- Hvor mye koster egentlig hele arrangementet? spør vi igjen og igjen.

- Nei, det kan jeg ikke fortelle. Du får spørre en annen, er svaret vi får. Selve HD-bussen til produksjonsselskapet er trolig absurd dyr, men vi tør ikke tenke på selskapet har lagt ut for disse bussene.

HD
En av årsakene til at hele oppsettet er så dyrt, er at alt er splitter nytt. For to år siden ble all produksjon, inklusive den produsert av Viasat, flyttet over på heldigitale HD-løsninger.

HD betyr filkonvertering, mye større båndbredde og et ekstremt hopp i kvalitet. For Viasat sin del, er fotball en meget stor del av kaka. De har eiet Champions League-rettighetene siden ligaen ble introdusert, og mange assosierer toppfotball i Europa med nettopp Viasat og TV3.

Og det er tydelig at kanalen og selskapet satser tungt på nettopp fotballen. De kjører all fotballen på egen HD-kanal, og i tillegg på Viasat 4. Det er foreløpig en stor overvekt av kunder som ser kampen i normal oppløsning, men på Viasat Sport HD følger flere og flere kampene i ekstra høy oppløsning.

Det er nettopp med fotball, enten det er Champions League på Viasat eller Premiere League på Canal+, som har mest å hente av en oppgradering til HD. Med høyere oppløsning, skarpere bilde og bedre farger kommer du nærmere kampen og får en følelse av å være på stadion.

Etter å ha sett hvor mye som ligger bak en HD-produksjon av en større fotballkamp, er det bare å ta av seg hatten for disse heltene bak kamera, som jobber hardt og lenge for å gi oss høykvalitetsfotball.

Og Stabæk viste fotballnorge at de også kan by på skikkelig kvalitetsfotball. Bare synd det ikke gikk veien denne gangen.

Laster inn søk
Tips oss