<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tre spådommer for norske startups i 2023

AI-verktøy blir tilgjengelig for alle, og Oslo tar innpå København i antall vekstselskaper, skriver Anders Haakon Lier i Energi AI.

Publisert 26. des. 2022 kl. 13.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 475 ord
PUSTER NABOENE I NAKKEN: Osloregionen nærmer seg Helsinki og København i antallet oppstarter, men det trengs flere skarpe hoder, skriver Anders Lier. Her Ieva Sibilla Strupule i Material Mapper fra en pitchekonkurranse. Foto: Startup Norway

1. Bedrifter uavhengig av størrelse vil ha tilgang til AI-teknologi

Flere har uttrykt bekymring for at AI-teknologi i lang tid fremover vil være forbeholdt de største selskapene som selv innehar de finansielle musklene til å utvikle teknologien. En slik utvikling, mener noen, vil kunne føre til ytterligere konsentrasjon av markedsmakt hos noen få aktører, og økte forskjeller.

En ekstremt viktig utvikling i utbredelsen av AI-teknologi det siste året er de store fremskrittene i tilgjengelighet. I 2023 er utviklingen at maskinlæringsverktøy i økende grad innlemmes i plattformer som også de minste bedriftene har tilgang på.

Kommersialiseringen av AI har bidratt til at teknologien integreres i plattformer med et brukergrensesnitt som ikke krever kjennskap til koding, og at det tilbys på lisens til sluttbrukere. Dette er en positiv utvikling som vil tilgjengeliggjøre en av vår tids mest revolusjonerende verktøy for langt flere.

Med unntak av covid-året 2021, har det siden 2016 vært en økning i antallet scale-ups i Osloregionen på nesten 100 prosent

2. Osloregionen puster København i nakken i antall vekstselskaper

I 2023 vil Oslo nærme seg Helsinki og København i antallet oppstartselskaper som har tatt steget inn i markedet med kommersialiserte produkter.

De seneste årene har det skjedd en modning av startup-virksomhet rundt Oslo, med stadig flere selskaper som klarer overgangen fra konseptfase til inntektsbringende vekstselskap. Med unntak av coronaåret 2021, har det siden 2016 vært en økning i antallet scale-ups i Osloregionen på nesten 100 prosent, mens antallet ansatte i vekstselskaper i samme periode har steget 138 prosent. Dette dokumenteres i en ny rapport fra Menon Economics.

I 2023 vil vi se ytterligere modning av og avkastning fra innovasjonsmiljøene i Oslo, hvor stadig flere inkubatorer, akseleratorer og klynger vokser frem.

Med den pågående tilveksten av kunnskapsintensive vekstselskaper rundt Oslo er vi godt skodd for å kunne tangere København og Helsinki i antallet vekstselskaper i 2023

Anders H. Lier. Foto: Ida Christin Foss

3. Mangelen på IT-kompetanse blir enda mer prekær i 2023

Det er et varslet problem at Norge i 2030 vil ha 40.000 ledige stillinger innen IT uten tilstrekkelig arbeidskraft til å bemanne dem. Som Mats Furulund påpekte i Finansavisen 11. desember vil dette problemet intensiveres ytterligere ved at statsbudsjettet, merkelig nok, la opp til å kutte 1.500 relevante studieplasser innen IT. Da er det bra at det finnes alternativer som Academic Works som kan bidra til å tette kompetansemangelen. 

Hvis den positive utviklingen i vekstselskaper skal fortsette og vi noen gang skal kunne konkurrere med Nordens tech-hovedstad, Stockholm, trenger vi flere initiativer som Furulunds tilbud.

Med den pågående tilveksten av kunnskapsintensive vekstselskaper rundt Oslo er vi godt skodd for å kunne tangere København og Helsinki i antallet vekstselskaper i 2023. Arbeidstagere med relevant IT-kompetanse stiller enormt sterkt på arbeidsmarkedet hvor deres kunnskap er en mangelvare. Det eneste som kan legge en demper på min entusiasme for norske vekstselskaper i 2023 er at vi ikke får tak i nok skarpe hoder.

Anders Haakon Lier

Grunnlegger og daglig leder i Energi.AI