<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investerer i autonom lastebiltransport

Microsoft er i samtaler om å investere flere millioner dollar i et California-basert startup-selskap som jobber med autonom kjøring.

Publisert 4. jan. 2023 kl. 15.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 281 ord
SATSER AUTONOMT: Microsoft og konsernsjef Satya Nadella. Foto: Bloomberg

Microsoft planlegger visstnok å investere over 10 millioner dollar i en finansieringsrunde som vil verdsette Gatik til mer enn 700 millioner dollar.

Som en del av avtalen skal Gatik bruke Microsofts skyplattform Azure til å utvikle autonom leveringsteknologi for lastebiler, skriver Reuters.

Selvkjørende varebiler

Autonome kjøreteknologier blir sett på det neste store for transport- og logistikkindustrien, men har i nyere tid møtt tilbakeslag på grunn av økte regulatoriske bekymringer rundt sikkerhet. I november la Ford og Volkswagen ned deres selvkjørende teknologienhet, Argo AI, og sa at å lage robottaxier var vanskeligere enn å sette en mann på månen, skriver Reuters. 

SIKKERHET FØRST: Det er alltid et menneske bar rattet på Gatiks selvkjørende varebiler. Foto: Gatik

Gatik, som ble grunnlagt i 2017, har siden 2021 samarbeidet med Walmart og det kanadiske Loblaw-konsernet om førerløse kommersielle leveringstjenester, hvor Gatik står for kortdistanseleveranser med varebiler i Arkansas og i Ontario, Canada. Men selv om bilene til Gatik skal være selvkjørende er det likevel et menneske bak rattet på bilene.

De har også planer om å integrere deres autonome varebiler sammen med logistikkselskapet Pitney Bowes i Dallas i løpet av første kvartal. 

Til sammen har Gatik hentet inn over 120 millioner dollar, blant annet fra Koch Disruptive Technologies, Innovation Endeavors, Goodyear Ventures og RyderVentures. 

Investerte i GM-datter

Gatik er ikke det første selskapet som jobber med selvkjørende-teknologi som Microsoft investerer i. I begynnelsen av 2021 gikk IT-giganten inn i det General Motors-eide selskapet Cruise, i en avtale som verdsatte selskapet til 30 milliarder dollar.

Microsoft sluttet seg da til General Motor, Honda og andre institusjonelle investorer i plassere mer enn 2 milliarder dollar i Cruise gjennom en finansieringsrunde. Også da ble det enighet om at Azure skulle bli benyttet av Cruise til sine selvkjørende biler.