<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nedgang i Apple-salget igjen - aksjen faller i etterhandelen

Apple presenterte kvartalstall etter børsslutt torsdag og kunne vise til bedre resultat enn ventet, mens produktsalget fortsetter å falle.

Publisert 3. aug. 2023 kl. 22.39
Oppdatert 4. aug. 2023 klokken 07.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 379 ord
LA FREM TALL: Apple la frem tall for kvartalet som endte 30. juni. Foto: NTB

Apple la frem tall for kvartalet som endte 1. juli etter børsslutt torsdag. 

Resultat pr. aksje endte på 1,26 dollar for perioden. Analytikere som FactSet overvåker ventet på forhånd et resultat pr. aksje på 1,20 dollar for perioden ifølge Marketwatch. I tilsvarende kvartal i 2022, som da ble avsluttet 25. juni, var resultat pr. aksje på 1,20 dollar. I tilsvarende kvartal i 2021 var resultat pr. aksje på 1,30 dollar.

Teknologigiganten hadde driftsinntekter på 81,8 milliarder dollar, ned fra 82,96 milliarder dollar i samme kvartal i fjor. På forhånd ventet analytikere driftsinntekter på 81,8 milliarder dollar.

Resultatet var drevet av en økning i tjenestesalg, som var opp 8 prosent sammenlignet med året før til ny rekord.

«Vi satte rekord i salg av tjenester i løpet av kvartalet, drevet av over 1 milliard betalende abonnenter,» sa administrerende direktør i Apple, Tim Cook.

Salget av Apples fysiske produkter falt nok en gang, og var ned 1 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Det største fallet var i iPad-salget, som falt 20 prosent fra 2022.

Salget av iPhone endte på 39,67 milliarder dollar, ned fra 40,67 milliarder i samme kvartal i fjor og under analytikernes forventninger på 40,24 milliarder dollar.

«Vi fortsetter å se styrke i fremvoksende markeder takket være robust iPhone-salg», fortsatte Cook.

All-time high

«I løpet av kvartalet genererte vi en veldig sterk operasjonell kontantstrøm på 26 milliarder dollar, og returnerte over 24 milliarder dollar til våre aksjonærer, samt at fortsatte å investere i våre langsiktige vekstplaner», sa Apples finansdirektør Luca Maestri i en melding fra selskapet.

Selskapet kunne melde at det planlegger for utbytte på 0,24 dollar pr. aksje, som vil utbetales 17. august.

Apple-aksjen har steget 50 prosent på børs hittil i år, og ble i forrige uke handlet til all-time high nivåer. Kursstigningen har også dyttet selskapsverdien til Apple over 3 billioner dollar og er med det verdens største selskap målt i dollarverdi. 

Ifølge CNBC har aksjen blitt ansett som en trygg havn av investorer, som har strømmet til aksjen til tross for nedkjølt etterspørsel etter konsumvarer som datamaskiner og smarttelefoner. 

Faller i etterhandelen

Apple-aksjen stengte torsdag ned 0,7 prosent for dagen til 191,17 dollar pr. aksje. I etterhandelen faller aksjen ytterligere til 189,72 dollar. 

Av de 44 analytikerne FactSet følger har 29 kjøpsanbefaling på aksjen, 14 har aksjen på hold, mens bare én har en salgsanbefaling. Gjennomsnittlig kursmål på aksjen er 197,16 dollar.