<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår kraftig fall for tech-startups

Investeringene i europeiske teknologi-startups anslås å bli mer enn halvert i år.

Publisert 28. nov. 2023 kl. 11.20
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 318 ord
OPPBREMSING: Her to besøkende som tester virtual reality-briller på en teknologikonferanse i Paris i fjor. Foto: Bloomberg

Den totale kapitalen investert i europeiske teknologi-startups anslås å synke til 45 milliarder dollar i år, melder Reuters og viser til en rapport fra venturekapitalfirmaet Atomico.

Det tilsvarer rundt 480 milliarder kroner. Det utgjør også en nedgang på 55 prosent fra 2021, da investeringene passerte 100 milliarder dollar for første gang. I 2022 var investeringene i europeiske teknologiske oppstartsselskaper 82 milliarder dollar.

I rapporten forklares mye av fallet med at mer modne selskaper utsetter kapitalinnhenting, men også tregere investorer.

Fall i USA og Kina

2023-investeringene i Europa ligger imidlertid an til å bli 18 prosent høyere enn i 2020. Til sammenligning, ifølge Atomico-rapporten, ligger USA an til et fall på 1 prosent til 120 milliarder dollar, mens det i Kina estimeres et fall på 7 prosent til 48 milliarder dollar. For resten av verden er prognosen et 8 prosents fall fra 2020-nivået, til 45 milliarder dollar.

Atomico-partner Tom Wehmeier sier dette tyder på at Europa er på vei i riktig retning, ifølge nyhetsbyrået.

Det London-baserte venturekapitalfirmaet, som ble grunnlagt i 2006 av den svenske Skype-gründeren Niklas Zennström, anslår at antallet europeiske tidligfase-startups vil øke fra 41.000 til mer enn 66.000 i løpet av de neste fem årene.

Antallet startups i vekstfase – selskaper som har hentet minst 20 millioner dollar – ventes å dobles til 8.000.

Tilbakeslag for enhjørninger

Atomico-rapporten varsler samtidig at noen av oppstartsselskapene som hentet store summer i 2021 og tidlig 2022 for å nå en verdsettelse på en milliard dollar, vil se at prisingen faller under milliarden igjen.

Wehmeier peker ifølge Reuters på at selskapene trolig vil gå tom for såkalt finansiell runway, og at de vil bli nødt til å hente friske midler i løpet av de kommende par årene for å overleve.

Privateide oppstartsselskaper som oppnår en verdsettelse på minst én milliard dollar, får gjerne betegnelsen «enhjørning», eller «unicorn». Ifølge Atomico oppnådde totalt 257 europeiske teknologiselskaper slik enhjørningsstatus i årene 2018 til 2022.