<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Raser etter AI-funn

Kinesiske Huaweis nye laptop inneholder Intels nyeste AI-brikke. Det setter fyr på amerikanske Kina-motstandere.

Publisert 13. apr. 2024 kl. 11.52
Oppdatert 15. apr. 2024 klokken 12.04
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 214 ord
AMERIKANSK BRIKKE: Den nye laptopen til Kinesiske Huawei inneholder Intels nye AI-brikke.  Foto: Andy Wong

Denne uken avduket den kinesiske telegiganten Huawei en ny laptop som inneholder en av amerikanske Intels nye AI-brikker. 

Det fikk republikanske lovgivere til å rase mot Biden-administrasjonen fredag, skriver Reuters

Selskapet har havnet i sentrum av en intens diplomatisk strid mellom Kina og USA. Amerikanerne hevder at regjeringen i Beijing kan bruke Huawei-systemer installert i utlandet til spionasje, noe både den kinesiske regjeringen og Huawei sterkt bestrider.

USA har forbudt amerikanske selskaper å gjøre forretninger med Huawei, og selskapets tilgang til databrikker og annen teknologi er begrenset. De får heller ikke solgt telefonene sine til amerikanske kunder, og de er utelukket fra utbygging av 5G-nettet i USA.

Amerikanske leverandører må derfor søke om en lisens for å levere varer til Huawei, som skal være vanskelig å få, før de sender varene til selskapet. 

Trump-administrasjonen har tillatt Intel å sende sentralprosessorer til Huawei siden 2020, men flere har ropt ut til Biden-administrasjonen for å tilbaketrekke denne lisensen, skriver Reuters. 

Kina-motstandere mener derimot at avdukingen av den nye laptopen antyder at det amerikanske handelsdepartementet har godkjent forsendelser av den nye brikken, Core Ultra 9-prosessor. 

«En av de største mysteriene i Washington DC er hvorfor handelsdepartementet fortsetter å tillate at amerikansk teknologi blir sendt til Huawei» sa den republikanske kongressmannen Michael Gallagher, som leder Representantenes hus' utvalg for Kina, i en uttalelse til Reuters.