<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny sjef varsler rekordstor nedbemanning

Telekomgiganten har fått ny toppsjef. Nå varsler hun flere tiltak som skal bedre resultatene og konkurranseevnen.

Publisert 16. mai 2023 kl. 09.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 374 ord
«STRATEGISK GJENNOMGANG»: Vodafone vil blant annet se nærmere på sine virksomheter i Tyskland og Spania. Her en Vodafone-butikk i Madrid. Foto: Bloomberg

Vodafone skal kutte 11.000 stillinger i en ny omstrukturering igangsatt av konsernets nye sjef, Margherita Della Valle, melder Bloomberg og viser til en melding fra den britiske telekomgiganten.

«I dag kunngjør jeg mine planer for Vodafone. Våre resultater har ikke vært gode nok. For å levere konsistent må Vodafone endre seg», slår Della Valle fast i meldingen, som også inneholder foreløpige tall for regnskapsåret som ble avsluttet i mars samt guiding for inneværende år.

«Mine prioriteringer er kunder, enkelhet og vekst. Vi vil forenkle vår organisasjon og kutte ut kompleksitet for å gjenvinne vår konkurranseevne. Vi vil omfordele ressurser for å levere den kvaliteten våre kunder forventer», sier hun videre.

Tysk snuoperasjon, spansk gjennomgang

Kuttene av de 11.000 stillingene vil bli utført over en periode på tre år. De vil bli gjort både ved Vodafones hovedkontor og i lokale markeder.

Ifølge Reuters blir det Vodafones største nedbemanning noensinne. Telegiganten har i dag rundt 100.000 ansatte.

De nye strategiske grepene innebærer også å få den tyske virksomheten på rett kjøl og å utføre en «strategisk gjennomgang» for den spanske virksomheten.

I Tyskland har Vodafone hatt en nedgang i tjenesteinntektene på 1,6 prosent og en nedgang på 6,1 prosent i det justerte ebitda-resultatet i fjor.

Guider lavere enn ventet

For regnskapsåret som løper frem til og med mars 2024, venter Vodafone å rapportere et justert driftsresultat før av- og nedskrivninger på 13,3 milliarder euro.

Det utgjør en oppbremsing fra 14,7 milliarder euro året før. Inntjeningen ble da svekket av høyere energikostnader og svake resultater fra Tyskland.

De samlede inntektene i fjor ble økt med 0,3 prosent til 45,7 milliarder euro. Vodafones virksomhet mot bedriftsmarkedet trakk opp med en organisk inntektsvekst på 2,6 prosent. Vekst i Afrika og økt utstyrssalg bidro også til bedre topplinje.

Justert fri kontantstrøm i fjor kom inn på 4,8 milliarder euro. Vodafone venter at denne vil synke helt til rundt 3,3 milliarder euro i inneværende regnskapsår. Ifølge Reuters har analytikere ventet en langt mindre nedgang – til 3,6 milliarder euro.

Margherita Della Valle ble utnevnt til toppsjef på permanent basis i slutten av april i år, etter å ha vært fungerende Vodafone-sjef siden i fjor. Forgjenger Nick Read gikk av etter at Vodafone hadde måttet gjøre kutt i resultatforventningene. Della Valle hadde da vært finansdirektør siden 2018.