Børs og finans

Champagne-Kalsnes kuppet Postbanken

For snart to år siden solgte advokat Odd Kalsnes Aktiv Eiendomsmegling til Postbanken for 35 millioner kroner. Nå kjøper han meglerbutikken tilbake igjen for en «symbolsk sum» på noen hundretusener. Med mange titalls millioner kroner i gevinst, er det tredje gang på femten år at Kalsnes overtar Aktiv.

2. desember 1999 - 06.00

Den nye avtalen mellom Odd Kalsnes og Postbanken Eiendomsmegling ble ferdigforhandlet og underskrevet tirsdag denne uken, i all hast før Postbanken ble en del av DnB-konsernet i går. Saken har lenge vært en pinlig og meget kostbar affære for Postbanken-ledelsen. Den nye avtalen mellom Odd Kalsnes og Postbanken Eiendomsmegling ble ferdigforhandlet og underskrevet tirsdag denne uken, i all hast før Postbanken ble en del av DnB-konsernet i går. Saken har lenge vært en pinlig og meget kostbar affære for Postbanken-ledelsen.

Brask og bram Brask og bram

Det var med brask og bram at Postbanken for et par år siden lanserte sitt franchisekonsept innen eiendomsmegling. Som et ledd i denne satsingen kjøpte Postbanken samtidig Aktiv Eiendomsmegling av Odd Kalsnes. Ifølge bladet Kapital betalte Postbanken rundt 35 millioner kroner. Det var med brask og bram at Postbanken for et par år siden lanserte sitt franchisekonsept innen eiendomsmegling. Som et ledd i denne satsingen kjøpte Postbanken samtidig Aktiv Eiendomsmegling av Odd Kalsnes. Ifølge bladet Kapital betalte Postbanken rundt 35 millioner kroner.

Aktiv Eiendomsmegling var det eneste oppkjøpte meglerselskapet som ikke byttet navn til Postbanken Eiendomsmegling. Det forundret samtidig mange at Postbanken ikke sikret at viktige ansatte i Aktiv ble med videre. Kun Kalsnes fikk en bindingstid på tre år. Aktiv Eiendomsmegling var det eneste oppkjøpte meglerselskapet som ikke byttet navn til Postbanken Eiendomsmegling. Det forundret samtidig mange at Postbanken ikke sikret at viktige ansatte i Aktiv ble med videre. Kun Kalsnes fikk en bindingstid på tre år.

Adm. direktør Svein Konstali i Postbanken Eiendomsmegling begrunnet Aktiv-handelen med at det var et merkevare- og nisjekonseptkjøp - ikke et kjøp av enkeltstående meglere. I over et halvt år etter salget slet Aktiv med en redusert kapasitet som følge av at flere meglere sluttet. Sammenlignet med tidligere år, bidro dette til at selskapet hadde en kraftig nedgang i resultatet i fjor. Adm. direktør Svein Konstali i Postbanken Eiendomsmegling begrunnet Aktiv-handelen med at det var et merkevare- og nisjekonseptkjøp - ikke et kjøp av enkeltstående meglere. I over et halvt år etter salget slet Aktiv med en redusert kapasitet som følge av at flere meglere sluttet. Sammenlignet med tidligere år, bidro dette til at selskapet hadde en kraftig nedgang i resultatet i fjor.

Symbolsk sum Symbolsk sum

Nå overtar altså Odd Kalsnes igjen Aktiv Eiendomsmegling på Frogner. Ingen av partene ville i går kommentere prisen. Nå overtar altså Odd Kalsnes igjen Aktiv Eiendomsmegling på Frogner. Ingen av partene ville i går kommentere prisen.

Allerede i fjor høst verserte det imidlertid hardnakkede rykter i markedet om at Kalsnes hadde fått tilbud om å kjøpe Aktiv tilbake. Beløpet det ble spekulert i den gangen lå på rundt en halv million kroner. Trolig betaler Kalsnes noe mer enn dette nå. Men etter det Finansavisen erfarer, skal det uansett bare være snakk om en «symbolsk sum» på noen hundretusener. Allerede i fjor høst verserte det imidlertid hardnakkede rykter i markedet om at Kalsnes hadde fått tilbud om å kjøpe Aktiv tilbake. Beløpet det ble spekulert i den gangen lå på rundt en halv million kroner. Trolig betaler Kalsnes noe mer enn dette nå. Men etter det Finansavisen erfarer, skal det uansett bare være snakk om en «symbolsk sum» på noen hundretusener.

Betingelsen for handelen er at Kalsnes inngår en franchiseavtale med Postbanken Eiendomsmegling. Det betyr at Postbanken vil fakturere Kalsnes for en franchiseavgift på 8 prosent av de samlede driftsinntektene. For denne avgiften får Kalsnes tilbake en rekke goder. Blant annet får han nyte godt av markedsføringstilbud og andre stordriftsfordeler gjennom Postbanken. Betingelsen for handelen er at Kalsnes inngår en franchiseavtale med Postbanken Eiendomsmegling. Det betyr at Postbanken vil fakturere Kalsnes for en franchiseavgift på 8 prosent av de samlede driftsinntektene. For denne avgiften får Kalsnes tilbake en rekke goder. Blant annet får han nyte godt av markedsføringstilbud og andre stordriftsfordeler gjennom Postbanken.

Den nye avtalen mellom Postbanken og Kalsnes gjelder for fem år. Alternativet var at Kalsnes om ett år ville ha startet en annen frittstående virksomhet innen eiendomsmegling. Det betaler Postbanken nå dyrt for å unngå. Den nye avtalen mellom Postbanken og Kalsnes gjelder for fem år. Alternativet var at Kalsnes om ett år ville ha startet en annen frittstående virksomhet innen eiendomsmegling. Det betaler Postbanken nå dyrt for å unngå.

Postbanken eier fremdeles retten til selve navnet Aktiv Eiendomsmegling. Alle som kjenner bransjen vet imidlertid at uten Kalsnes er Aktiv Eiendomsmegling lite verdt. Postbanken eier fremdeles retten til selve navnet Aktiv Eiendomsmegling. Alle som kjenner bransjen vet imidlertid at uten Kalsnes er Aktiv Eiendomsmegling lite verdt.

Godt fornøyd Godt fornøyd

- Jeg er er svært fornøyd med samarbeidet med Postbanken, sier Odd Kalsnes til Finansavisen. Også markedssjef Terje Banken i Postbanken Eiendomsmegling hevder han er veldig godt fornøyd. - Jeg er er svært fornøyd med samarbeidet med Postbanken, sier Odd Kalsnes til Finansavisen. Også markedssjef Terje Banken i Postbanken Eiendomsmegling hevder han er veldig godt fornøyd.

Dette er tredje gang på femten år at Kalsnes overtar Aktiv Eiendomsmegling. Dette er tredje gang på femten år at Kalsnes overtar Aktiv Eiendomsmegling.

Nå er Kalsnes for alvor i gang med å bygge opp Aktiv til en enda mer slagkraftig aktør. I sommer ble det for eksempel klart at stjernemegler Halvor Høst Heyerdahl sluttet i Advokatene Sem & Johnsen for å begynne i Aktiv. Nå er Kalsnes for alvor i gang med å bygge opp Aktiv til en enda mer slagkraftig aktør. I sommer ble det for eksempel klart at stjernemegler Halvor Høst Heyerdahl sluttet i Advokatene Sem & Johnsen for å begynne i Aktiv.

Samtidig er administrasjonen siden styrket gjennom nyansettelser av både kontorsjef og oppgjørsleder. Samtidig er administrasjonen siden styrket gjennom nyansettelser av både kontorsjef og oppgjørsleder.

Etter at Kalsnes igjen har overtatt Frogner-kontoret til Aktiv, går Postbanken eiendomsmegling nå over til å bli et rendyrket franchise-konsern. Etter at Kalsnes igjen har overtatt Frogner-kontoret til Aktiv, går Postbanken eiendomsmegling nå over til å bli et rendyrket franchise-konsern.