Børs og finans

Hvorfor faller både dollaren og oljeprisen?

Det kan gå mot slutten for sannheten om at oljeprisen stiger på fallende dollar og omvendt. Torbjørn Kjus forklarer hva som skjer og hvorfor både dollar og oljepris faller på samme tid.

Torbjørn Kjus i DnB NOR Markets - Foto: DnB NOR

Torbjørn Kjus i DnB NOR Markets - Foto: DnB NOR

Artikkel av: Stein Ove Haugen
13. januar 2010 - 14.31

Den siste uken har vi sett at både dollar og oljeprisen svekker seg betydelig. Dollar mot euro har for eksempel svekket seg fra 1,43 til nær 1,46. Og prisen på den amerikanske lettoljen har falt fra rundt 84 dollar til under 80 dollar.

Dollaren har også svekket seg fra i underkant av 5,9 ned mot 5,6 mot norske kroner,noe som også betyr at oljeprisen i norske kroner har ramlet rundt 40 kroner pr. fat, fra rundt 480 til 440 kroner (Regjeringen har forøvrig lagt til grunn en oljepris på 425 kroner i 2010 - 70 dollar fatet til en dollarkurs på 6 kroner).

Så hva er det som er i ferd med å skje?

Under krisen har det vært slik at høyere dollar har gitt lavere oljepris og omvendt. Om den sannheten fremdeles skulle gjelde burde ikke oljeprisen svekket seg så mye som den har gjort de siste dagene, samtidig som dollaren har svekket seg.

- Korrelasjonen har vært nærmest perfekt, men denne kan nå være i ferd med å brekke, sier analytiker Torbjørn Kjus i DnB NOR Markets til HegnarOnline.

Han forklarer at det er litt tidlig å slå fast ennå, men de siste ukene har han sett at dollaren i større grad enn tidligere svinger med makronyhetene fra USA. Han sier at vendepunktet ser ut til å ha kommet i desember og at dollaren etter det har styrket seg på gode nyheter og svekket seg på dårlige nyheter.

Kjus tror at dette kan fortsette fremover og at oljeprisen i større grad kan bli påvirket av andre forhold. Han tenker da i hovedsak på endringer eller forhold som påvirker den finansielle etterspørselen. Han tror denne vil ha større innvirkning på oljeprisen i 2010 enn den hadde i 2009.

Som en forklaring på de siste dagenes fall i oljeprisen trekker Kjus blant annet frem tre forhold.

1. Innstrammingen overfor bankene i Kina, som gir mindre overskuddslikviditet og mindre finansiell etterspørsel etter olje.

2. Overraskende API-oljelagertall tirsdag kveld, som viste en lagerbygging langt over forventningene. Oljelagrene steg med 1,2 millioner fat, mens bensinlagrene økte med hele 6,8 millioner fat. Destillater økte med 3,6 millioner falt.

3. Utsikter til høyere temperaturer og litt avtagende press på oljeprisen som følge av det.