Børs og finans

Økonomiguru: Norge kan gå konkurs

-Selv rike Norge kan gå konkurs, sier professor Kenneth Rogoff, en av verdens fremste eksperter på finanskriser.

Artikkel av: Stein Ove Haugen
5. januar 2011 - 10.12

Norge er på en annen planet i forhold til den vestlige verdens økonomiske problemer. Men selv rike Norge kan gå konkurs, mener amerikansk økonomiguru.

- På grunn av olje- og gassintektene har Norge en økonomi som ligner mer på Brasil enn Europa og USA. Og disse inntektene har foreløpig beskyttet dere mot finanskrisen.

Det sier professor Kenneth Rogoff ved Harvard-universitetet, som deltar på NHOs årskonferanse i Oslo. Han regnes som en av verdens fremste eksperter på finanskriser.

- Selv om Norge har forvaltet råvareressursene svært godt, kan inntektene kollapse. Og da har den store norske velferdsstaten vanskelig for å tilpasse seg. Selv om man er rik, risikerer man å gå konkurs. Se bare på California og Dubai, sier han i et intervju med Newswire.

Rogoff var en av de få som forutså den siste finanskrisen, så hans spådommer blir lyttet til. Sammen med Carmen Reinhart utga han i fjor boken med den ironiske tittelen This Time is Different, en studie av finanskriser gjennom 800 år.

- Historien har vist oss at menneskenes dårskap er konstant. Selv om krisene opp gjennom tidene kan ha ulik opprinnelse, er ettervirkningene overraskende like.

Problemet er at staten går inn og garanterer for stor privat gjeld. Resultatet er store statsfinansielle problemer som vi ser i Hellas og Irland, og en langvaring økonomisk nedtur. En del land kommer aldri til å gjøre opp for seg.

- Faren i Norge er også private gjeldsbobler. De kan være starten på en ny krise. Det norske skattesystemet subsidierer gjeld, for eksempel til boligkjøp, og bør derfor legges om, sier Rogoff.