Børs og finans

Kjøp i dag og selg 5. januar?

Historisk kursutvikling viser at man de kommende 8 handelsdagene på Oslo Børs kan slå alle fondene i 2011.

Adm. Dir.Nicolay Eger og Account Manager Executive Ole Arntzen . Foto: Iván Kverme, Finansavisen

Adm. Dir.Nicolay Eger og Account Manager Executive Ole Arntzen . Foto: Iván Kverme, Finansavisen

Artikkel av: Stein Ove Haugen
23. desember 2011 - 10.09

- Indekskjøp nå vil gi bedre avkastning de neste 8 dagene enn vanlig fondssparing har gitt de siste 360 dager. Det viser en gjennomgang CMC Markets har gjort av kurssvingningene rundt nyttår de siste 50 årene, sier Ole Arntzen, CMC Markets, til HegnarOnline.

Arntzen har funnet at disse 8 dagene, i 24 av de siste 28 årene på Oslo Børs, i snitt har gitt en avkastning på 3,8 prosent ved å kjøpe indeksen ved åpningen 4 handelsdager før nyttårsaften, det vil si lille julaften, for så og selge alt ved børsåpning den 4. handelsdagen i januar (torsdag 5. januar).

I snitt gav de 24 positive periodene en avkastning på hele 4,8 prosent.

Unntakene var ved årsskiftet 90/91, tusenårskiftet, inngangen til 2005 og til 2007. I disse tilfellene ga de samme 8 dagene en negativ avkastning på 2,2 prosent.

Positivt også i New York Til sammenligning har den populære S&P500-indeksen i USA, siden 1950, gitt 41 positive nyttårs-perioder. Disse positive årene har i snitt gitt en avkastning på 2,3 prosent, mens de negative årene i snitt har gitt en negativ avkastning på 1,9 prosent.

- Oslo viser større kjøpspress gjennom romjulen enn S&P500. Den avtar imidlertid den 3. og 4. handelsdagen i det nye året. Stigningen kan skyldes lavere handelsvolum enn normalt i romjulen og "pynting på posisjoner" før årsskiftet, eller klargjøring for kommende år, forklarer Arntzen.

Han legger til at de negative periodene viser mer sidelengs kursutvikling i romjulen og en umiddelbart negativ utvikling inn i det nye året.

- Historisk kursutvikling viser at det nå kan være høyere sannsynlighet for å oppnå en høyere avkastning disse 8 handelsdagene, enn mange av de kjente fondene har klart for hele 2011, sier han.

Det beste tipset til Arntzen - Det beste tipset, for de som ønsker å innta longposisjoner i perioden, er å se etter høyere åpningskurser og stengningskurser fra dag til dag. Er en tilfreds med kursutviklingen, eller ser at markedet stagnerer, kast kortene eller gå short, er Arntzens råd.