Børs og finans

- Det er tidenes ran

Marinbiolog og forfatter Henning Røed mener staten har gitt bort fiskekvoter for 45 milliarder kroner til en håndfull fiskebåtredere.

Foto: Finansavisen

Foto: Finansavisen

Artikkel av: Eline Hvamstad
29. november 2013 - 07.50

I boken "Fiskehistorier - Hvem, skal eie havet" beregner forfatter og marinbiolog Henning Røed at evigvarende fiskekvoter til de norske fiskeressursene kan være verd 400 milliarder kroner. Røed mener politikerne allerede har gitt bort kvoter for 45 milliarder kroner i form av såkalte strukturkvoter til en håndfull fiskebåtredere, skriver DN.

- I mangelen på beregninger av den samlede verdien av norske fiskeressurser har jeg dristet meg til å stikke hodet frem og lage dette regnskapet for å vise hvor store verdier regjeringen i verste fall kan ende opp med å gi bort gratis til noen få redere, sier Røed til avisen.

Han mener det handler om naturressurser som burde vært fordelt på en helt annen måte enn regjeringen legger opp til.

I boken angriper Røed de tidsberegnende kvotene som ble innført i 2005 da trålredere kunne samle flere kvoter på færre fartøyer.

- Det er tidenes ran fra fellesskapet, sier Røed til DN.