Børs og finans

Ikke bare norsk fisk russerene sier "njet" til

Det er ikke bare norsk fisk som får avslag av russiske veterinærmyndigheter.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Eline Hvamstad
3. februar 2014 - 08.51

Ifølge DN er amerikansk kylling, tysk svin og vietnamesisk pangasius blant varene som utestenges av russiske veterinærmyndigheter.

Lørdag trykket avisen dokumenter offentliggjort av Wikipedia, som viser at USAs viseutenriksminsiter William Burns, da han var ambassadør i Moskva i 2008, betegnet sjefveterinær Jevgenij Nepoklonov i den russiske veterinærtjenesten som "notorisk korrupt". Daværende amerikanske ambassaderåd Daniel Russell, kalte hele veterinærtjenesten for "legendarisk skurkeaktig".

- Ikke uventet, sier Geir Hønneland om uttalelsene fra de amerikanske toppdiplomatene. Han er forsker ved Fridtjof Nansens Institutt med Russland og nordområdene som sitt spesialfelt.

- Korrupsjon er ikke noe en samfunnsforsker normalt kan dokumentere, men det er en alminnelig oppfatning i den norske fiskeribransjen, at det er korrupsjon det dreier seg om når en rekke norske fiskeribedrifter er utestengt fra Russland. Blant russerne er det allment antatt som en selvfølgelig forklaring, sier Hønneland til DN.

Han sier at enkelte har antatt at utestengelsene handler om motreaksjoner på for eksempel arrest av russiske båter, men Hønneland støtter ikke den teorien.

- Jeg tror nettopp økonomiske interesser og deler av det russiske byråkratiet ser muligheter for felles fortjeneste og benytter seg av det. Det er spesielt for Russland at de som er oppe i byråkratiet har god tilgang og benytter seg av det, sier samfunnsforskeren til avisen.