Børs og finans

Har tjent 500 millioner på seismikk

Nå satser han i nytt seismikkselskap.

Anders Farestveit, Styreformann Wavefield - Foto: Finansavisen

Anders Farestveit, Styreformann Wavefield - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Magnus Berg Johansen
7. mai 2014 - 07.53

Anders Farestveit har tjent rundt 500 millioner kroner på seismikk. Nå satser han på Magseis som vil bli børsnotert neste måned. Det skriver DN onsdag.

- Det var altfor fristende å bli med da jeg ble invitert av gründerne bak Magseis. Jeg mener selskapets teknologi er en liten revolusjon i markedet, sier Farestveit til DN.

Farestveit har investert 50 millioner kroner i selskapet som har utviklet måleutstyr for havbunnsseismikk som er batteridrevet - og derfor ikke er avhengig av strømkabel fra båt.

Tøft marked

Mens store internasjonale oljeselskaper varsler kutt for å få ned kostnadene vil dette ramme seismikkselskaper som Magseis.

- Når oljeselskapene holder igjen, og letebudsjettene krymper, påvirker det etterspørselen etter seismikk negativt, sier John A. Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier, til DN.

Samtidig påpeker analytikeren at havbunnsseismikk er den sterkest voksende delen innen seismikk.

- Årsaken er rett og slett at de gir mye bedre bilder og data av havbunnen. Men kvaliteten har ikke vært verdt økningen i prisen, sier analytikeren videre.

Da prisen for havbunnseismikk er 10-15 ganger dyrere enn vanlig seismikk er dette en lite brukt tjeneste av oljeselskaper per i dag.