Børs og finans

Frykter «fracking» leder til jordskjelv

Negative bi-effekter av injisering av vann kan få store konsekvenser for den nye utvinningsformen.

Artikkel av: Magnus Berg Johansen
8. juli 2014 - 12.41

En mengde jordskjelv i Oklahoma de siste årene får forskere til å mistenke kobling mellom den omstridte utvinningsmetoden «fracking» og antall jordskjelv, skriver Bloomberg tirsdag.

Ifølge Oklahomas seismologi-sjef, Austin Holland, kan prosessen hvor mengder vann blir pumpet ned i bakken lede til ustabil grunn og dermed potensielt skummelt for boende på oversiden.

- Dersom min forskning tar meg dithen hvor vi kan avgjøre at den tryggeste veien å gå er å stenge ned injiseringen av vann - og med det produksjonen - i store deler av delstaten, så er det hva vi blir nødt til å gjøre, sier Holland til Bloomberg.

Så langt i år har Oklahoma hatt dobbelt så mange jordskjelv som California, hvilket gjør den til den mest seismisk aktive delstaten i USA. For kun 10 år siden var Oklahoma til sammenligning den 17. mest seismisk aktive delstaten.

Delstaten pumper opp 350.000 fat olje/dag og er landets 5. største produsent.

Lignende tilstander over hele fløya

Også i andre delstater hvor man i større grad har gått over til «fracking» de siste årene har det forekommet økt seismisk ustabilitet.

Store bevegelser i blant annet Colorado og Ohio har ledet til flere studier og mange forskere er overbevist om at det er en direkte kobling mellom utvinningsformen og antall jordskjelv.

- Det er en mengde gode eksempler hvor jeg tror det er temmelig klart at hvis du skrur av brønnen så stopper jordskjelvene. Det er en meget sterk korrelasjon, sier Justin Rubinstein, visedirektør i US Geological Survey til Bloomberg.

Oljeselskaper argumenterer på sin side at vitenskapen ikke har kommet langt nok og at korrelasjonen ikke i tilstrekkelig grad kan bevises.

Næringen frykter samtidig for at olje- og gasslover vil bli hurtig redigert hvilket betyr kostbare endringer for selskaper.