Børs og finans

- Nordmenn har null kriseforståelse

- Er oljeprisen 70 dollar til våren og huset fortsatt er til salgs, da begynner folk å våkne, tror investor Lars Nilsen.

Fra venstre: Einar J. Greve, Jon Hindar, Lars Nilsen, Kristian Falnes og Peter Hermanrud. Foto: Finansavisen

Fra venstre: Einar J. Greve, Jon Hindar, Lars Nilsen, Kristian Falnes og Peter Hermanrud. Foto: Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
20. desember 2014 - 09.52

I 2015 går dørene opp for en ny økonomisk virkelighet i Norge. Si hei til olje på billigsalg. Si farvel til arbeidsledighet på 3-tallet. Glem rimelige langhelger i New York. Og vær forberedt på høyere priser på alt som har krysset grensen, skriver Finansavisen.

Fem personer med nøkkelroller i norsk finans kommer inn den trange døren på restaurant Smalhans på St. Hanshaugen. Det spiller ingen rolle hvilken bakgrunn de har, å avslutte en telefonsamtale samtidig som man tar av seg en frakk er like ugreit for alle. Norsk økonomi har de heldigvis mer kontroll på.

Tidligere toppadvokat Einar J. Greve, den nysolgte Cermaq-sjefen Jon Hindar, BWG-Homes-eier Lars Nilsen, tidligere Skagen-forvalter Kristian Falnes og Norges mest siterte sjefstrateg, Peter Hermanrud i Swedbank, møter Finansavisen for å snakke om 2015.

- Kriseforståelsen i Norge er lik null. Folk er ikke nærheten av å planlegge for trangere tider. Den forståelsen kan komme neste høst, sier Falnes.

- Er oljeprisen fortsatt 70 dollar til våren og huset fortsatt er til salgs, da begynner folk å våkne, skyter Nilsen inn.

- Jeg tror ikke på noe brått fall i boligprisene i 2015, men mitt generelle syn på boligprisene er at de er for høye. Hvis arbeidsledigheten stiger som vi tror, fra 3,5 i år til 4,2 prosent neste år, vil det ikke skje mye. Men stiger arbeidsledigheten til 5 eller 6 prosent, da kan folk begynne å miste troen. Da er det en helt annen historie, sier Hermanrud til Finansavisen.

- Du må kjenne litt på arbeidsledigheten først, så kommer prisfallet. Jeg tror Ola Nordmann som var «well off» i oktober også vil føle seg «well off» i mars. Men bolig-etterspørselen har et stort følelsesmessig element i seg. Det har jeg erfart, som har levd av å selge boliger. Forventningene styrer, og vi går gjerne i kø. Hvis folk går i middagsselskap og begynner å høre at andre vil vente med å bytte bolig fordi det er blitt for dyrt, da kan stemningen fort snu, sier Nilsen.

Bra på børsEn ting herrene Finansavisen har samlet kan enes om er at oljeprisfallet er bra for en rekke viktige norske sektorer.

Falnes: Lav oljepris er veldig bra for verdensøkonomien. For store land som for eksempel India kan det være magisk.

Nilsen: Mange sektorer på Oslo Børs kan glede seg over lavere oljepris. Cruise...

Hermanrud: …fly…

Hindar: ..fisk…

Greve: …alle selskaper som eksporterer noe, som Yara og Norsk Hydro. Selskaper som har kostnader i kroner og inntekter i dollar.

Les hele den utfyllende saken i Finansavisens lørdagsmagasin!