Børs og finans

Andreassen: Det er det beste stalltipset jeg har

- Et kutt i Norges Banks renter er bankers, slår sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen fast.

Jan L. Andreassen. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Jan L. Andreassen. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Artikkel av: Stian Jacobsen
16. september 2015 - 14.49

Neste uke er det et nytt rentemøte i Norges Bank. Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika, tilhører dem som forventer et nytt kutt.

- Det er duket for rentemøte neste uke her på berget, og et kutt i Norges Banks renter er bankers, eller rettere sagt det beste stalltipset jeg har, skriver Andreassen på sin blogg.

- Dessverre er det ingen grunn til å tro at kundene vil merke en kvarting i kutt fra Olsen-banden, da kredittmarkedene har strammet seg til, noe som gjør bankenes innlån dyrere. Med en stigning i fundingkostnader på langt mer enn den varslede kvartingen som sentralbankens foliorente trolig settes ned, slår sjeføkonomen fast.

Jan Ludvig Andreassen er onsdagens gjest på HegnarTV klokken 15.30.

Andreassen ser en kreditturo som trolig vil tilta i styrke utover høsten, og han mener dette gjør sitt til at det blir stadig viktigere for Norges Bank å kutte sin signalrente til uken.

- Et kutt på et kvart prosent i foliorenten, til 0,75 prosent, må til bare for å oppveie den senere tids økning i kredittspreader i det norske interbankmarkedet, understreker Andreassen.

Selv om Norges skulle kutte, kan faktisk bedriftene oppleve at deres lånerenter ikke faller.

- Regningen for bankenes stadig dyrere innlån må i siste instans havne hos bankenes kunder. Fortsetter bankenes innlån å bli dyrere, kan til og med bedriftenes gjennomsnittlige lånerente, bli økt mot slutten av året. Og det selv etter et kutt fra Norges Bank, skriver Andreassen.

Sjeføkonomen mener boliglånene er mer skjermet for kreditturo, da de i stor grad finansieres gjennom særskilt sikre bankobligasjoner.

- Men kniper det for bankenes samlede inntjening over tid, må bankene også her søke å øke inntekter, avslutter Andreassen.