Børs og finans

Ba om utsatt forfall på lån - aksjen stupte

Mens Next Biometrics fortsetter oppturen, stuper Funcom-aksjene etter at selskapet ba om utsatt forfall på lån.

Artikkel av: Øystein Byberg
12. oktober 2015 - 16.51

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,96 prosent, til 612,86 poeng mandag. Det ble omsatt verdipapirer for tre milliarder kroner.

61 aksjer steg, 91 falt og 70 var uendret.

Da Oslo Børs stengte var øvrige europeiske blandet.

Brent-oljen som mandag morgen kostet 53,23 dollar fatet, ble omsatt for 52,27 dollar fatet ved børsslutt, tilsvarende en nedgang på 1,21 prosent. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 52,44 dollar fatet ved børsslutt fredag.

Den amerikanske WTI-oljen som ble omsatt for 49,96 dollar fatet da handelen startet på Oslo Børs, var ned 1,69  prosent til 48,79 dollar ved børsens stengetid mandag.

Oslo Børs OBX Oil Service-index, OBOSX, falt 3,4 prosent. PGS og Fred Olsen Energy var ned mer enn fire prosent mens Aker Solutions, Subsea 7 og Seadrill falt mellom tre og fire prosent. TGS Nopec klarte seg best av de seks oljeservice-aksjene i OBX-indeksen med en nedgang på "kun" 1,9 prosent.

Mandag morgen steg oljeprisen ettar at Kuwaits oljeminister ifølge CNBC uttalte at økonomisk vekst og utfasing av globale høykostprodusenter vil gi en strammere markedsbalanse.

Samtidig viste Baker Hughes' ukentlige riggtelling en nedgang i antallet rigger for sjette uke på rad.

I månedsrapporten fra OPEC sa kartellet at de tror etterspørselen vil øke, samtidig som de ser en svakere tilbudsside fra non-OPEC.  Likevel falt oljeprisen.

- Oppsiden i oljeprisen er sannsynligvis begrenset, og vil vil fortsatt se et marked som handler innen range til ut året, sier Morgan Stanleys oljeanalytikere ifølge CNBC.

Øker utvinningen på GullfaksStatoil har sammen med partnerne OMV og Petoro startet verdens første våtgasskompresjon på havbunnen på Gullfaks-feltet i Nordsjøen, opplyses det i en melding.

Statoil falt 2,60 prosent til 138,70 kroner og var mandagens mest omsatte.

Ber om utsatt låneforfallNordic Trustee har på vegne av Funcom kalt obligasjonseiere inn til møte. På møtet som skal avholdes 26. oktober, skal obligasjonseierne blant annet stemme over foreslått utsettelse av låneforfall fra  22. desember 2015 til 15. desember 2016.

Funcom-aksjene falt 17,73 prosent til 1,16 kroner.

Next BiometricsOslo Axess-noterte Next Biometrics toppet vinnerlisten fredag med en oppgang på utrolige 83,51 prosent før aksjen sluttet på 89 kroner. Mandag spratt aksjen opp nye 17,42  prosent til 104,50 kroner. Omsetningen var på hele 213 millioner kroner, og aksjen var den 5. mest omsatte. I forhold til antall utestående aksjer var Next den mest omsatte aksjen. Hele 17,4 prosent av samtlige aksjer skiftet hender i løpet av mandagen.

Bakgrunnen er at selskapet har fått nye investorer på kroken, og disse går inn med 120 millioner kroner i en rettet emisjon. Provenyet vil bli brukt til å finansiere selskapets forretningsplan og kommersialisering av selskapets produkter.

I  innkallingen til ekstraordinær generalforsamling mandag  foreslår at styret gis fullmakt til å forhøye aksjekapitalen med inntil 1.330.000 kroner, som utgjør i underkant av ti prosent av aksjekapitalen, etter gjennomføring av den rettede emisjonen mot Greenbridge Partners.

Carnegie nedgraderer ifølge TDN Finans Next Biometrics-aksjen til hold fra kjøp etter oppgangen i aksjen drevet av nyheten om rettet emisjon til Greenbridge Partners fredag. Meglerhuset høynet samtidig kursmålet til 80 kroner pr aksje fra 70 grunnet lavere finansieringsrisiko.

North Energy selger unnaNorth Energy solgte sin 10 prosent andel i PL 708 i Barentshavet til Pure E&P Norway AS.

Aksjen endte uendretpå 1,40 kroner.

Kongsberg Automotive Kongsberg Automotive ble tildelt en tiårig avtale med en europeisk produsent av premiumbiler. Kontrakten gjelder leveransen av varme- og kjølilng i seter i luksusbiler i mellomklassen.

Kontrakten er på totalt 76,2 millioner euro (701 millioner kroner) i løpet av de 10 årene.

KOA steg 1,67 prosent til 4,86 kroner.

Telenor endrer i ledelsenTelenor har nå gjort endringer i sin konsernledelse, ved å inkludere alle 13 mobilselskaper i ledelsen for å sikre en raskere gjennomføring av konsernets strategi og større nærhet til kundene, opplyses det i en melding.

I tillegg har enhetene Marked og Teknologi blitt etablert for å forbedre kundeopplevelsen og sikre at nettverk og IT-systemer tilfredsstiller fremtidens krav. Telenor oppretter også en egen enhet for å følge opp ulike initiativ innenfor digitalområdet.

Telenor steg 0,37 prosent til 164,30 kroner.

Western BulkWestern Bulk meldte om netto timecharterinntekter på 4,1 millioner dollar for WB Chartering i september 2015, mot 3,2 millioner dollar i august.

Aksjen falt 3,85 prosent til 2,75 kroner.

KjøpsanbefalingKepler Cheuveux har ifølge TDN Finans tatt opp dekning på Marine Harvest-aksjen med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 134 kroner.

Marine Harvest steg 0,65 prosent til 108,80 kroner.

Også DNB Markets har ifølge nyhetsbyrået høynet kursmålet i lakseaksjen, fra 110 kroner til 125 kroner. DNB gjentar kjøpsanbefalingen.

Spår markante kursfall JP Morgan har kuttet kursmålet på Petroleum Geo-Services fra 34 til 29 kroner, mens kursmålet på TGS-Nopec er kuttet fra 162 til 155 kroner.

Meglerhuset har en «underweight»-anbefaling på PGS og en nøytral anbefaling på TGS.

PGS falt 4,70 prosent til 37,07 kroner, mens TGS falt 1,90 prosent til 165 kroner.