Børs og finans

Norsk 19-åring forvalter fra gutterommet - hundrevis kopierer porteføljen

Haakon Fuglås (19) gjør det skarpt i verdens største sosiale investeringsnettverk, eToro. Over 500 følgere kopierer porteføljen hans.

Haakon Fuglås. Foto: Privat/faksimile FA

Haakon Fuglås. Foto: Privat/faksimile FA

Artikkel av:  Redaksjonen
19. oktober 2015 - 14.08

Han har levert en avkastning på 67 prosent det siste året. Tusenvis av investorer over hele verden følger med på hva han gjør i markedet, skriver Finansavisen.

Over 500 av dem har så stor tro på teften hans at de har latt ham overta forvaltningen av pengene deres.

Ikke dårlig for en trønder som knapt er ferdig med videregående, og fortsatt bor hjemme hos mor og far.

Haakon Fuglås (19) gjør seg bemerket på eToro, verdens største sosiale investeringsnettverk, med over 5 millioner brukere globalt.

- Det er som Facebook for tradere. Selv er jeg veldig interessert i valutahandel og trading, og synes eToro er en veldig god læringsplattform, sier Fuglås til Finansavisen.

Blir kopiertKonseptet bak eToro er enkelt. Det er en handelsplattform hvor alle brukerne deler sine egne handler og kan følge med på andres. De flinkeste kan ifølge Finansavisen bli forvaltere, eller «popular investor», som det heter. Da kan andre brukere gir dem kontroll over sine midler. Flere hundre millioner dollar er i omløp, ifølge Fuglås, som går under brukernavnet NORTrading.

Når forvalteren bruker 10 prosent av sin kasse på å kjøpe Apple, gjennomføres den samme relative handelen automatisk i kundens portefølje.

De mest populære forvalterne genererer følgelig mye handel i systemet, og eToro betaler disse opp mot to prosent av forvaltningskapitalen, samt rabatt på kurtasje.

Porteføljen til Fuglås inkludert kundemidler er på 1-1,5 millioner kroner, ifølge ham selv. Siden han har over 250 «kunder», får han imidlertid bedre betalt, nær 100.000 kroner årlig.

- Det er ikke en fulltidsjobb for øyeblikket, men kan bli det etter hvert. Hvis jeg kommer opp i rundt 30 millioner kroner under forvaltning vil det bli en lukrativ ting å gjøre, sier Fuglås til Finansavisen.

Det vil i så fall gi ham en brutto årsinntekt på 600.000 kroner under eToros betingelser.

Les mer i mandagens utgave av Finansavisen!