Børs og finans

Tyssøy går for Tomra

Hogne Tyssøy mistet «oktoberfesten» på børsen, men fant en ny favoritt. Han ser «mye krutt» i porteføljen.

Hogne Tyssøy. Foto: Finansavisen.

Hogne Tyssøy. Foto: Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
10. november 2015 - 14.40

Holberg Norge fikk i oktober en avkastning på 0,1 prosent.

Ansvarlig forvalter Hogne Tyssøy og hans team ble dermed grundig slått av referanseindeksen Oslo Børs Fondsindeks, som steg 6,2 prosent denne måneden.

Så langt i år er fondet opp 1,3 prosent, mot 6,7 prosent for referansen.

De siste 12 månedene er fondet uendret, mot 7,1 prosent oppgang for referanseindeksen.

I denne perioden har særlig Bakkafrost trukket opp, mens Deep Sea Supply og Nordic Nanovector har vært de største taperne.

Førstnevnte forsvant ut av porteføljen tidligere i år.

«Oktoberfest» avlystHolbergs norske aksjefond fikk dermed ikke være med på «oktoberfesten» på Oslo Børs.

- Mindreavkastningen skyldes et sett av enkeltfaktorer, men ingen dominante. For eksempel får vi som en aktiv forvalter lite drahjelp i faser hvor mange øker allokeringen i aksjer, forteller han til Hegnar.no.

Han viser til at typisk indekstunge selskaper går godt i slike faser, og i løpet av måneden steg Statoil, Yara, Orkla, Gjensidige og RCCL 13-16 prosent.

Kvintetten utgjør i alt over 30 prosent av referanseindeksen, og av disse eier Holberg Norge Yara.

- Vi er blant forvalterne som tar høyest aktiv risiko, og forsøker å fortelle markedet at vi søker å bygge verdier over tid. Men det er klart, innimellom røyner det på, og da må vi sette oss ned og analysere for å se om det er grunnlag for å gjøre noe, fortsetter Tyssøy.

- Hydro best i klassenHan peker også på skuffende kvartalsrapporter for noen av porteføljeselskapene.

- Dette gjelder eksempelvis Borregaard og Norsk Hydro. For sistnevnte har hele året vært svakt, men vi mener frykten for overkapasitet i aluminumsmarkedet er overdrevet, forteller forvalteren videre.

- Vi mener Hydro er best i klassen, og har valgt å bli. Markedsbalansen ser bedre ut etter kutt fra Alcoa og kinesiske aktører. Hydro tjener penger, og er fortsatt best posisjonert - noe som delvis skyldes at norske kroner og brasilianske real svinger deres vei, legger Tyssøy til.

Lette i olje/oljeserviceYtterligere en forklaring på mindreavkastningen i oktober er ifølge forvalteren at fondet er lite eksponert mot olje og offshore.

- Denne sektoren har jo hatt en kraftig rekyl. Vi synes det er litt for tidlig å gå tungt inn, da utfordringene med refinansiering langt fra er over. I rigg og supply ser det forsiktig sagt tøft ut.

- Vi går for selskapene med den beste balansen eller den laveste verdsettelsen, som Subsea 7, Prosafe og Spectrum. Her øyner vi en betydelig oppside på et litt lenger perspektiv, fortsetter Tyssøy.

Tar et jafs av TomraIfølge forvalteren får heller ikke små og mellomstore selskaper, som utgjør ca. 60 prosent av Holberg-Norge-porteføljen, den samme oppmerksomheten når markedene er som i oktober.

- Ofte finner vi de største feilprisingene blant disse selskapene, men vi får kanskje ikke betalt for det i et kortere perspektiv. Vi er dømt til å se fremover, og har to års horisont i de fleste selskapene vi går inn i.

- Slik sett opplever vi å ha mye krutt i porteføljen, sier Tyssøy.

Blant de mange selskapene han synes er spennende nå, er Tomra. Fondet har investert 1,7 prosent av sine midler i selskapet.

- Vi har fulgt driften veldig lenge, og Tomra er nå i en fornyelsessyklus innenfor automatene de solgte for 10-15 år siden. Disse trenger nå oppgradering.

- Selskapet er enda mer dominant enn det har vært, og har ingen seriøse utfordrere. Aksjen er ikke billig, men vi snakker her om et kvalitetsselskap som fortjener prisen, forklarer Tyssøy.

Vekter ned i konsumPå den annen side benyttet Holberg Norge oktober måned til å selge seg ut av Multiconsult, Sparebank 1 Midt-Norge og XXL.

- Dette handler om at vi vil trimme porteføljen, og gjøre den mer fokusert. Fellesnevneren er at vi tar ned eksponeringen mot norsk konsum. Sektoren har flere kvalitetsselskaper, men de er høyt verdsatte og veldig populære, forklarer Tyssøy.

- Vi ser ennå ikke helt effekten av at nedbremsingen i norsk økonomi slår ut i konsumet, men velger å ta ned eksponeringen i norsk konsum i forhold til konjunkturfølsomme aksjer med et globalt perspektiv, legger han til.

Fondet beholder ifølge forvalteren et betydelig syklisk innslag i porteføljen, med for eksempel Yara, Hydro og Borregaard.

- Vi ser større oppside her enn i modne konsumaksjer, sier Tyssøy.

Til slutt tar vi med at Holberg Norges fem største poster (per 31/10) er Yara (5,6 prosent av fondet), Bakkafrost (4,9 prosent), Austevoll Seafood (4,7 prosent), Ekornes (4,5 prosent) og Hydro (4,3 prosent).