Børs og finans

Oljeprisens fall: - Saudi-Arabia og USA har en pakt mot Iran og Russland

- Saudi-Arabia har lykkes, sier råvareekspert.

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen.

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
29. desember 2015 - 13.17

Saudi-Arabia annonserte mandag storstilte planer for å kutte sitt enorme budsjettunderskudd, deriblant gjennom reduksjoner i bensinsubsidiene.

- Budsjettet signaliserer på kort sikt trolig ingen endringer i energi- og utenrikspolitikken, skriver analytikere i Bank of America Merrill Lynch ifølge Reuters i et notat.

Les også: Saudi-Arabias enorme, sorte hull: - Da vil OPEC bli utkonkurrert

OPEC, med Saudi-Arabia og Irak i spissen, har pumpet på i 2015, og verdens oljeproduksjon har til tider i år oversteget etterspørselen med så mye som to millioner fat per dag.

Og tilbudsoverskuddet er ventet å forverres neste år, ettersom Iran lover å tilføre markedet nye 500.000 fat per dag når og hvis vestlige sanksjoner løftes.

- Førjulsrallyet i olje har stoppet opp, mens nedtellingen til nyttår har startet. Iran girer opp til å fylle markedet med nye 500.000 fat per dag innen uker etter at sanksjonene løftes, mens våpenhvilen i Libya også kan tilføre nye fat, sier råvarestrateg Ole Hansen i Saxo Bank til Reuters.

Hansen sa til Hegnar.no tidligere i desember at 1. kvartal 2016 ville bli en tøff periode for oljeprisen, men at den ville løfte seg utover året.

Les også: Selv spinnvill spådom slår til: - Først da kan vi se oljeprisen i 100 dollar igjen

- Saudi-Arabia og USA har en paktSamtidig har Skagen Fondene bedt investorlegende og råvareekspert Jim Rogers om å forklare fallet vi har sett i oljeprisen det siste halvannet året.

- Oljeprisen har falt av geopolitiske grunner, med den pakt Saudi-Arabia og USA har mot Iran og Russland, og Saudi-Arabias ønske om å dempe skiferoljens utbredelse. Men dette har kommet ut av kontroll, som det ofte gjør når priser begynner å falle - først og fremst kunstige priser, svarer investoren.

- Verdens oljereserver fortsetter å falle, med unntak av skiferolje, som nå er satt under press. Skiferoljeaktørene kommer imidlertid ikke så lett tillbake neste gang oljeprisen går opp, ettersom kreditorer, investorer og andre har forstått at det ikke er så lett. Saudi-Arabia har slik sett lykkes, fortsetter Rogers overfor forvalterens svenske hjemmesider.

- Kapitulasjonen som OPEC jakterBloomberg omtalte i går amerikanske energimyndigheters (EIA) spådom om at skiferoljeselskapene i USA vil kutte produksjonen med rekordhøye 570.000 fat i 2016.

Ifølge nyhetsbyrået er dette nøyaktig den kapitulasjonen OPEC er på jakt etter når organisasjonen pumper på og lar verden flyte over av olje.

Les også: Kapitulasjonen som OPEC jakter på: - Denne smellen er ødeleggende

Oljeprisen stiger for øvrig forsiktig tirsdag ettermiddag.

Brent februar-olje handles for 36,76 dollar fatet, opp 0,4 prosent i dagens handel.

WTI-oljen klatrer 0,4 prosent til 36,96 dollar fatet.