Børs og finans

Rekordmange oppkjøp - her er de 10 største

2015 ble et rekordår for oppkjøp og fusjoner.

Warren Buffett. (AP Photo/Nati Harnik)

Warren Buffett. (AP Photo/Nati Harnik)

Artikkel av: Eline Hvamstad
25. desember 2015 - 07.00

Ferske tall fra Dealogic viser at 2015 ble et rekordår for oppkjøp og fusjoner. Globalt ble det gjort oppkjøp og inngått fusjoner for totalt 4.900 milliarder dollar.

Det er 300 milliarder dollar mer enn rekordåret 2007, det det totalt ble gjort oppkjøp og fusjoner for 4.600 milliarder dollar.

Under finner du en oversikt over årets 10 største oppkjøp og fusjoner:

1. Pfizer og Allergan: 191 milliarder dollar

Den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og den irske motpart Allergan annonserte en plan om å fusjonere så sent som i november.

2. AB InBev og SABMiller: 120 milliarder dollar

Det belgiske bryggeriet Anheuser-Busch InBev kom til enighet om å kjøpe den enhgelse rivalen SABMiller i midten av november.

Sammen står to av verdens største bryggerier for en tredjedel av verdens ølproduksjon.

3. Shell og BG Group: 81 milliarder dollar

Royal Dutch Shell kunngjorde planer om å kjøpe den britiske energileverandør BG i april. Begrunnelsen for sammenslåingen var å diversifisere Shells virksomhet ved å forbedre selskapets flytende gass- og dypvanns letemuligheter.

4. Charter and Time Warner Cable: 78 milliarder dollar

Sent i mai gikk den amerikanske bredbåndsleverandøren Charter Communications ut med kunngjøring om at selskapet hadde planer om å fusjonere med Time Warner Cable.

5. Dow Chemical og DuPont: 68 milliarder dollar

Det var to vitenskap- og landbruksselskaper som i desember kunngjorde en "sammenslåing av likemenn". Hvor planen var å danne et et gigantselskap med en markedsverdi på 130 milliarder dollar, og kostnadsbesparelser på 3 milliarder dollar.

6. Dell og EMC: 66 milliarder dollar

Dell undertegnet en avtale om å kjøpe datalagringsselskapet EMC i oktober. Avtalen blir av Fortune beskrevet som den nest største teknologifusjonen noensinne, etter at AOL og Time Warner fusjonerte i 2000.

7. Energy Transfer Equity og Williams: 56 milliarder dollar

Energy Transfer Equity brukte et år på å "godsnakke" med energiselskap Williams. Det innledende tilbudet på 48 milliarder dollar ble avvist i juni, men selskapene kom til enighet i slutten av september.

8. Heinz og Kraft Foods: 55 milliarder dollar

Heinz og Kraft fusjonerte i tidlig juli. Det nydannede selskapet Kraft Heinz Company er nå det tredje største matkonsernet i USA, og det femte største i USA.

9. Anthem og Cigna: 48 milliarder dollar

Den foreslåtte fusjonen mellom Anthem Inc og Cigna ble gjenstand for mye gransking etter at det ble annonsert sent i juli. Avtalen ville skape det største helseforsikringsselskapet i USA, med rundt 53 millioner kunder, og American Medical Association var bekymret for at det kunne føre til redusert konkurranse.

10. EBay og Paypal: 47 milliarder dollar

I juni annonserte e-handelgiganten eBay det ville fisjonere Paypal, som det hadde kjøpt i 2002.

eBay-aksjonerer fikk én Paypal-aksje for hver eBay-aksje de satt på, og Thomson reuters betegner fisjonen som den 10. største M&A i år.

(Kilde: CNBC.com)