Børs og finans

Norwegian-sjefen: - Vi er veldig godt fornøyd

Norwegian Air Shuttle satte ny passasjerrekord i 2015.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Foto: Scanpix

Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Foto: Scanpix

Artikkel av: Øystein Byberg
8. januar 2016 - 08.04

Norwegian Air Shuttle satte ny passasjerrekord i 2015 med nærmere 26 millioner passasjerer og en fyllingsgrad på 86 prosent. Langrutene bidrar betydelig til veksten.

Fjoråret var preget av god passasjerutvikling, mange nye fly inn i flåten og høy fyllingsgrad for Norwegian. Totalt reiste 25,7 millioner passasjerer med selskapet, to millioner flere enn året før. Selskapet tok 11 fabrikknye fly inn i flåten i 2015 og lanserte en rekke nye ruter, ikke minst interkontinentalt og i nye markeder som Karibia og innenriks i Spania. På årsbasis var fyllingsgraden 86 prosent, opp fra 81 prosent i 2014.

Også årets siste måned var preget av passasjervekst og sterk fyllingsgrad. I desember fløy 1.787.607 passasjerer med selskapet, 9 prosent flere enn samme måned i 2014. Kapasitetsveksten (ASK) var på 12 prosent og trafikkveksten (RPK) på 15 prosent i årets siste måned. Fyllingsgraden var 83,3 prosent, opp 2 prosentpoeng.

Norwegian Air Shuttle anslår ifølge en børsmelding et tap på rundt 639 millioner kroner knyttet til hedgingposisjoner i fjerde kvartal. 506 millioner av disse er urealisert.

- Vi er veldig godt fornøyd med at stadig flere velger å fly med oss, ikke minst i nye deler av verden hvor vi har satset det siste året. Det er også gledelig at vi fyller flyene enda bedre enn tidligere, også i et år med mange nye ruter. Langdistanseoperasjonen har satt seg, og bidrar betydelig til den gode utviklingen i 2015. Det lover bra, spesielt med tanke på videre konkurransekraft globalt og vekstplanene på London Gatwick, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i en pressemelding.

- I desember har reiselysten vært stor både i det skandinaviske og europeiske markedet. Våre nye ruter mellom London og Karibia og Skandinavia og Karibia har blitt godt mottatt. Det samme har rutene fra Boston, New York og Baltimore/Washington til de fransk-karibiske øyene Martinique og Guadeloupe, sier Kjos.

Totalt gjennomførte Norwegian 99,4 prosent av de planlagte flygningene i desember, hvorav 76,4 prosent gikk på oppsatt rutetid.