Børs og finans

- Tradere og investorer må rigge seg for hektisk uke

Kommende uke er full av nyheter med fredagens arbeidsmarkedstall som det store høydepunktet, skriver CMC Markets' Henrik Sommerfelt.

Henrik Sommerfelt, CMC Markets. Foto: Selskapet

Artikkel av: Øyvind Lillestrøm Knudsen
31. januar 2016 - 17.28

- Aksjemarkedet har ikke startet året like svakt siden 2008, men avsluttet uken sterkt. Kommende uke er full av nyheter med fredagens arbeidsmarkedstall som det store høydepunktet, skriver CMC Markets' Henrik Sommerfelt i en fersk kommentar.

Han mener tradere og investorer må rigge seg til for en hektisk arbeidsuke.

- Spenn setebeltet! Det begynner allerede natt til mandag norsk tid. Da blir det offentliggjort en fersk innkjøpssjefindeks fra Kina. Utover i uken rettes oppmerksomheten mot USA, med fredagens månedlige arbeidsmarkedstall som det store høydepunktet.

I tillegg er uken fullpakket med resultatrapporter.

- Statoil kommer med tall torsdag og avholder i tillegg kapitalmarkedsdag. Internasjonalt skal også konkurrentene Exxon og ConocoPhillips ut med ferske rapporter. Utenfor oljesektoren kommer det tall fra selskaper som Pfizer og Yahoo, mens det her hjemme er knyttet spenning til torsdagens DNB-rapport, skriver Sommerfelt.

Priser inn fire renteøkninger
Aller viktigst er altså fredagens arbeidsmarkedstall fra USA - nonfarm payrolls. Rapporten gir en pekepinn på tilstanden i verdens største økonomi.

- Dette er nyheten som setter tonen for resten av året. For øyeblikket mener vi at markedet priser inn fire renteøkninger i USA i løpet av året. Innkjøpsjefindeksen Chicago PMI fikk seg et kraftig løft i januar og tyder på økt optimisme i næringslivet. Men den svake oljeprisen legger press på økonomien og det har også vært flere andre negative nyheter der ute i starten av året. En brems i arbeidsmarkedet vil gi Fed en skikkelig hodepine, ifølge Sommerfelt.

Det er ventet at tallene vil vise at det ble skapt rundt 200.000 nye jobber i amerikansk økonomi i januar (utenfor landbruket). Desember var en knallsterk måned med 292.000 nye jobber.

- De to siste årene har vinteren vært kald og vanskelig, noe som la en demper både på jobbmarkedet og USAs brutto nasjonalprodukt i første kvartal. I år har det vært annerledes på grunn av værfenomenet El Nino. Det kan ha påvirket arbeidsmarkedet positivt i deler av landet.

Selger unna
- Både europeiske og amerikanske aksjer startet året meget svakt, men hentet seg noe inn i forrige uke. Dow Jones-indeksen avsluttet uken knallsterkt med en oppgang på 2,5 prosent. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte opp 2,4 prosent, skriver Sommerfelt.

- Privatinvestorer over hele verden handler aksjer, valuta og råvarer hos CMC Markets. Mange har brukt oppturen til å ta gevinst - eller gå «short» - i amerikanske aksjer. Blant de som har posisjoner knyttet til Dow Jones-indeksen, mener 64 prosent at indeksen skal ned. Helt motsatt er det i europeiske aksjer, der kundene fortsatt tror på opptur. For eksempel mener to av tre kunder som har posisjoner knyttet til den tyske DAX-indeksen at indeksen skal opp.