Børs og finans

Olje og fisk i tet på børsen

Oljen smører Oslo Børs. John Fredriksen sender aksje kraftig opp.

Gründer Roger Hofseth. Foto: Finansavisen.

Gründer Roger Hofseth. Foto: Finansavisen.

Foto: Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
18. februar 2016 - 13.40

Oslo Børs er igjen på offensiven torsdag.

Hovedindeksen står i skrivende stund i 561,92, etter en oppgang på 1,29 prosent i dagens handel.

Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 2.526 millioner kroner.

Anders Skar fra Nordnet er dagens gjest på HegnarTV med Trygve Hegnar.

«Brexit» bekymrer

Utviklingen skjer i kjølvannet av et børsrally i USA i går og spreke Asia-børser tidligere i dag.

Toneangivende Europa-børser oppfører seg blandet.

Britiske FTSE 100 faller 0,4 prosent foran samtaler mellom Storbritannia og EU om førstnevntes fremtid i unionen. Statsminister David Cameron skal diskutere et siste avtaleutkast med EU-ledere torsdag kveld.

- Det finnes ikke en bedre tid for kompromiss. Det er vårt samhold som gir oss styrke, og det må vi ikke miste. Det vil bli et tap for både Storbritannia og EU, men en geopolitisk seier for dem som vil splitte oss, skriver møteleder og Polens tidligere statsminister Donald Tusk ifølge Reuters i et notat.

Ellers i Europa stiger tyske DAX 1,1 prosent, mens franske CAC 40 er opp 0,7 prosent.

- Korrelasjonen mellom olje og aksjer er fortsatt veldig høy. Sannheten er at sentimentet fortsatt er ganske sårbart. Vi har sett et stort rally etter Doha-avtalen, men dette har avtatt litt og oljemarkedet famler nå etter neste utspill, sier Societe Generale-strateg Alvin Tan til nyhetsbyrået.

Og det neste utspillet ser ut til å komme fra Irak. Landets oljeminister gir ifølge Bloomberg nå sin støtte alle tiltak for å øke oljeprisen, og følger dermed Iran oljeminister Bijan Zanganeh etter hans uttalelser onsdag.

Brent april-oljen stiger pent, nærmere bestemt med 2,6 prosent til 35,39 dollar fatet. Til sammenligning ble Brent-oljen omsatt for rundt 32,80 dollar fatet da børsen stengte i går.

WTI-oljen er på sin side opp 3,3 prosent til 31,66 dollar fatet.

Olje og fisk viser vei

Oljeprisoppgangen preger naturligvis Oslo Børs.

Statoil stiger 2,2 prosent til 123,10 kroner. DNO klatrer 2,1 prosent 6,91 kroner, mens Det norske legger på seg 2,8 prosent til 57,55 kroner.

I oljeservice viser PGS vei med en opptur på 4,1 prosent til 24,20 kroner. Seadrill og Subsea 7 stiger hhv. 3,5 prosent til 16,51 kroner og 2,1 prosent til 52,80 kroner.

Marine Harvest fortsetter oppgang etter gårsdagens kvartalstall, og stiger 2,0 prosent til 124,80 kroner på dagens nest høyeste volum.

Flere meglerhus har torsdag reagert med å sette opp sine kursmål for aksjen. Dette gjelder både Swedbank, Arctic Securities, samt SEB.

Vi merker oss at Hydro korrigerer ned forsiktige 0,4 prosent til 32,15 kroner etter gårsdagens rally i kjølvannet av kvartalstallene.

Tomra er blant mange som har lagt frem tall i dag. Tallene var bedre enn ventet, men markedet sender aksjen ned 2,2 prosent til 78,50 kroner.

Alle dagens tallfremleggere her.

Golden Ocean-rally

I toppen av vinnerlisten finner vi Golden Ocean, som spretter opp 15,8 prosent til 7,70 kroner.

Det John Fredriksen-kontrollerte bulkrederiet leverte knallrøde tall for 4. kvartal, men oppgangen henger først og fremst sammen med varselet om en finansiell restrukturering, som inkluderer frys av avdrag og en rettet emisjon på 200 millioner dollar, tilsvarende 1,7 milliarder kroner på dagens kurser.

Etter dagens oppgang prises selskapet til i overkant av 1,3 milliarder kroner.

Emisjonen støttes av hovedeierne, inklusive Fredriksen med sine 43,1 prosent.

Analytikere kommenterer overfor Reuters at nettopp Fredriksen er hovedgrunnen til at aksjen ikke kollapser, samt at flere muligens velger å dekke inn short-posisjoner når Fredriksen garanterer for en redningspakke på disse nivåene.

Sunnmøringer til bunns

Ytterligere to aksjer stiger tosifret.

Oslo Axess-noterte MultiClient Geophysical er opp 20 prosent til 60 øre i forkant av morgendagens kvartalstall, mens Bulk Invest trekker opp 17,7 prosent til 60 øre.

DNOs hovedeier RAK Petroleum klatrer 9,8 prosent til 7,29 kroner, mens ContextVision er opp 8,9 prosent til 28,20 kroner etter tall.

Vi merker oss også Prosafe på pluss 7,0 prosent til 9,35 kroner og Akastor på pluss 6,9 prosent til 6,20 kroner etter å ha lagt frem kvartalstall i går.

Videre legger DOF på seg 4,6 prosent til 3,63 kroner etter Statoil-kontrakt.

I andre enden finner vi Oslo Axess-noterte og Ålesund-baserte Hofseth Biocare, som dundrer ned 31,5 prosent til 2,00 kroner etter dagens tall.

Nærmest følger Polaris Media, som faller 15,8 prosent til 20,20 kroner.

Til slutt finner vi Scottish Salmon Company på minus 8,0 prosent til 4,27 kroner og Havyard på minus 6,7 prosent til 4,85 kroner.

Vi gjør oppmerksom på at Periscopus ved Trygve Hegnar eier fire millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 0,9 prosent, i Marine Harvest.