Børs og finans

Mektigst i verden

To nordmenn på gjev Forbes-liste

Det amerikanske finanstidsskriftet Forbes har publisert en liste over de 40 mektigste personene i finansverden.  Der finner vi to nordmenn. Klarer du å gjette hvem?

Artikkel av: Are  Strandli
19. mai 2016 - 08.38

Kandidatene er dømt ut i fra fire faktorer. Netto formue, eiendeler under forvaltning, resultater siste tre år og påvirkningskraft på markedet. 

Ikke overraskende er det flest amerikanske hedgefondforvaltere og investeringsbanksjefer i toppen, men på henholdsvis 24. og 35. plass finner vi to nordmenn. 

Ole Andreas Halvorsen som stadig figurerer i det øverste sjiktet på topplistene over forvaltere som produserer best resultater og tjener mest penger, havner denne gangen rett utenfor topp 20.

Connecticut-baserte Halvorsen som styrer hedgefondet Viking Global Investors, har ifølge Forbes en netto formue på 3,1 milliarder dollar eller 25,5 milliarder norske kroner. Eiendeler under forvaltning oppgis til 33 milliarder dollar eller rett under 280 milliarder kroner.

På 35. plass finner vi sjefen for det norske Oljefondet, Yngve Slyngstad. Sammenlignet med de andre på listen er den oppgitte nettoformuen på 3 millioner dollar relativt beskjeden . Bare sjefen for verdens største bank, kinesiske Industrial and Commercial Bank of China, Jiang Jianqing, har mindre estimert formue enn Slyngstad av dem på listen. Slyngstad har likevel til salt på maten og vel så det, og med tanke på at Oljefondet har rundt 7000 milliarder kroner under forvaltning, gjør det at han med rette hører hjemme på listen.

Øverst på listen finner vi Stephen Schwartzman, sjefen for Blackstone Group, verdens største oppkjøpsfond. Hans netto formue er på svimlende 10,2 milliarder dollar som er over 80 milliarder norske kroner. Fondet hans har 344 milliarder dollar under forvaltning, som tilsvarer 2.820 milliarder kroner.

På andreplass finner vi Daniel Tepper, den Miami-baserte Hedgefond-forvalteren som styrer Appaloosa Management og bak ham følger kjente finansstjerner på rekke og rad. Jamie Dimon, sjef for JP Morgan Chase, Amerikas største bank er nummer tre, mens Warren Buffet er nummer fire. 

Andre kjente navn blant topp 10 er Goldman Sachs-sjefen, Lloyd Blankfein på niende plass og den legendariske investoren og filantropen George Soros på tiende plass.

Soros ble kjent som "The Man who Broke The Bank of England" etter å ha veddet mer enn 10 milliarder dollar på at det britiske pundet skulle stupe i 1992. Bank of England måtte devaluere og Soros skal ha tjent over 1 milliard dollar på veddemålet. 

Du finner hele listen hos Forbes